...

...

...

...

Upišite se na našu e-listu
Statistika

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › vijesti › 130-godina-pjesme-plesa-i-tamburica-horkud-a-golub
130 godina Goluba

130 godina pjesme, plesa i tamburica HORKUD-a Golub


Dvosatnim koncertom u subotu 10. lipnja HORKUD „Golub“ Bjelovar proslavio je 130 godina djelovanja. U prepunom Domu kulture u Bjelovaru i pred domaćom publikom, „Golub“ je predstavio rad svih svojih sekcija.

130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba130 godina Goluba

Koncert su otvorili barokni plesači koji će imati posebnu ulogu i na nadolazećoj Terezijani, a uz tradicionalno dobre folkloraše koji su se u dva navrata predstavili plesovima Bilogore i Baranje, mješoviti pjevački zbor i tamburaški ansambl, točku su imali i ulični svirači „Tko pjeva zlo ne misli“, skupina čije je nastajanje proizašlo iz još jedne poznate „Golub“-ove točke „Slatki jadi gospojice Karoline“. U predvorju Doma kulture bila je postavljena izložba rukotvorina kojom se pak predstavila i Sekcija tekstilnog rukotvorstva barokna sekcija.

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo "Golub" Bjelovar osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti, te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. Tisuće Bjelovarčana ostavljalo je svoj trag kroz 130 godina u društvu, stvarajući ga onim što danas je. U zahvalu njima i aktivnim članovima nazočnima se obradio i predsjednik društva Hrvoje Pokos rekavši kako je ponosan što je dio te priče.

- Kada je bio 100. rođendan „Goluba“, onda je jedan klinac gledao nastup tog društva, čudio se kako oni mogu i znaju raditi tako naveliko, i odlučio na godinu dvije doći u to društvo. Danas je to 30. godišnjica i taj klinac je predsjednik društva. Stvarno sam sretan što sam dio društva već trideset godina. Društvo je pred nekoliko dana dobilo povelju Bjelovarsko-bilogorske županije za sve ono što smo napravili na području kulture našeg grada i županije u Hrvatskoj i Europi. Što se tiče budućnosti i planova ne želim duljiti. Za dva tjedna dolaze nam dva prijateljska društva iz Vojvodine, KUD „Josip Jelačić“ iz Petrovaradina i KUD „Matija Gubec“ iz Rume. Bilo bi mi drago da se i tada okupimo u ovako velikom broju – rekao je Hrvoje Pokos i zahvalio okupljenima na dolasku.

Društvo HORKUD-a „Golub“ Bjelovar okuplja kroz sekcije ljude različitih dobnih skupina, a neki od njih doista su gotovo cijeli život dio te priče. Oni su sinoć primili i priznanja za dugogodišnji rad u „Golubu“, a priznanja je članovima podijelila Žana Vukoja, predsjednica Hrvatskog sabora kulture, i voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

- Danas imam posebnu čast i zadovoljstvo da svim članovima HORKUD-a „Golub“ čestitam 130. rođendan vašeg „Goluba“, obljetnice s kojom se možete ponositi, jer imate iza sebe neizbrisiv trag i djelovanje kao najaktivnije kulturno-umjetničko društvo u Hrvatskoj. Danas je nezamislivo da ijedna značajna kulturna manifestacija, bilo da je riječ o Bjelovaru ili o županiji, bude obilježena bez vas. Dovoljno je samo reći datum i mjesto gdje nastupate da dvoranu ispune posjetitelji koji cijene kvalitetu, kulturni izričaj i vašu posebnost u cijelom tom duhovnom stvaralaštvu – obratila se ovim riječima nazočnim članovima Žana Vukoja prije podjele priznanja za rad.

Nakon podjele priznanja, članovima i svim nazočnima obratili su se i gradonačelnik Dario Hrebak te u ime Bjelovarsko-križevačke biskupije velečasni Josip Stipančević.

- 130 godina pjesme, tamburica i veselja. 130 godina Golubašice i Golubaši pronosili su ime grada Bjelovara, 130 godina su čuvali naš identitet, tradiciju i kulturnu baštinu. Oni su doista bili ambasador bjelovarske kulture u zemlji i inozemstvu. Ovim putem u ime Grada Bjelovara srdačno im zahvaljujem na tome. Čestitam vam 130. rođendan, želim vam da i dalje budete ambasador kulture, i želim vam još barem dva stoljeća tamburice, pjesme i veselja na ponos svih građana grada Bjelovara – čestitao je gradonačelnik Hrebak.

- Ovo je zasigurno najplodniji način da se predstavi grad i država i da ono dobro što imamo prenesemo dalje i podijelimo jedni s drugima. Upravo zato veselim se budućim nastupima HORKUD-a „Golub“ i njegovim uspjesima, na zadovoljstvo svih članova i svih ostalih građana – dodao je Josip Stipančević.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: Puhački orkestar Čazma predstavljao našu županiju na 31. susretima Hrvatskih puhačkih orkestara