...

...

...

Upišite se na našu e-listu
Statistika

HORKUD Golub

129. obljetnica HORKUD-a GOLUB Bjelovar


Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj.

HORKUD GolubHORKUD GolubHORKUD GolubHORKUD GolubHORKUD Golub

Društvo djeluje kroz šest sekcija:
- Mješoviti pjevački zbor,
- Folklorni ansambl,
- Tamburaški orkestar,
- Sekcija tekstilnog rukotvorstva
- Povijesno-kulturna sekcija
- Ulični svirači „Tko pjeva zlo ne misli“

U subotu 15. listopada 2016. godine održan je svečani koncert HORKUD-a „Golub“ Bjelovar povodom 129. Obljetnice društva u Domu kulture gdje su na svečanom koncertu u punoj dvorani nastupili i gosti – KD Sveti Juraj iz Krasa na otoku Krku, KUD „Meteor“ iz Hrašćine i HPD „Rodoljub“ iz Virovitice, a domaćini su nastupali sa mješovitim zborom i tamburaškim orkestrom gdje su izveli svoj bogati program kroz pjesmu.

U prepunoj dvorani Doma kulture svečanost obilježavanja 129 obljetnice društva pratila je i voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi Bjelovarsko-bilogorske županije Žana Vukoja, koja je i ovaj put bila impresionirana ovim kulturno-umjetničkim događajem kojim se samo rijetke Županije u Hrvatskoj mogu pohvaliti.

Voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi
Žana Vukoja, mag.prim.educ.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: 14. festival dječjeg folklora Hrvatske u Kutini >>Sljedeći članak: 4. susret tamburaških orkestara Bjelovarsko-bilogorske županije