INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › narodna_nosnja › narodna-noshnja-bilogore


Narodna nošnja Bilogore


Izvadak iz knjige "Narodna nošnja Bilogore - Veliko Trojstvo", Gordana Matunci

Nošnja Bilogore spada u takozvano nekrojeno ruho, jer se pojedini dijelovi odjeće izrađuju spajanjem ravnih komada platna. Ovi dijelovi se zatim slažu u veće i manje nabore - rozaju se (ženska rubača, muška rubača, muške gaće).

Osnovni materijal za izradu muške i ženske odjeće je domaće platno. Platnena se odjeća nosi ljeti i zimi. Za hladnijeg vremena navuku se krzneni i sukneni ogrtači - zobunci, kabanice, čove.

Ženska nošnja se sastoji od tri osnovna dijela: oplećka, rubaca i fertuna.

Ispod njih se oblači podoplečak i dvije do tri podrubače. Oplećak se vezao ispod vrata crvenom vrpcom.

Rubača seže do gležnja. Oblačila se preko oplećka i vrpcom omatala i vezala oko pojasa.

Preko rubače se polagao fertun iste duljine kao i rubače i lijepa vezao otraga u mašlin.

Kao gornja odjeća oblači se svileni prsluk - lajbec - zobunac, koji se vezao sprijeda. Imao je dekoratirvnu i magijsku namjenu čuvanja od zlih pogleda i uroka.

Zimi se oblači kožunac i duga ili kratka surina. Kožunac je izrađen od janjeće kože, domaće učimbe i izvedbe. To je prsluk bez rukava zatvoren do vrata, koji se sprijeda kopča kožnim gumbima i petljicama. Seže do kukova, a sprijeda i straga je produžen kružnim zaobljenjem. Izrađivao se od bijelog i tamnog runa, a bio je bez ukrasa, jer se nosio kao radna odjeća. Surina je dugi ili kratki kaput od darovca - valjanog ili stupanog sukna, izrađen u obliku kabanice. Ukrašavao se crvenim, žutim ili crnim gajtanima, a zakopčavao kožnim gumbima i petljicama.

Kepenak - kabanica vojničkoga kroja, izrađena od tamno modroga ili crnoga tvorničkoga sukna. Iznošena se mogla kupiti na sajmovima movima, a šivali su ih majstori krojači i spretnije seoske švelje - šnajderice. Kepenak se nosio u devetnaestome stoljeću, a ponegdje se zadržao i do II. svjetskog rata. Nosile su ga žene i muškarci.

Debeli i vuneni i sukneni rubci su se nosili složeni u trokut ili pravokutnik, zabačeni preko ramena. Ukrašavani su debljim sukanim resama. Kupovali su se na sajmovima.

Na noge se obuvaju čarape ili omataju obojci, a zatim se obuvaju opanci.

Glavu prekriva kapca - poculica i peča - marama.

Djevojke se u svakodnevnoj nošnji ne razlikuju od mladih udatih žena. Djevojčice i mlade djevojke ne nose lajbec - prsluk, i imaju otkrivenu glavu.

I muška nošnja Bilogore ima sve odlike panonskoga ruha. Sastoji se od: gaća, rubače i lajbeca - zobunca, a dodaje se i fertun, šešir i šubara.

Gaće imaju nogavice od jedne i pol, dvije ili tri pole, prema tome da li su šivane za radnu ili svečanu namjenu. Donji dio nogavica završava s resama - frandama, napravljenim izvlačenjem niti potke.

Fertun je šivan od jedne pole platna, koja se sa svake strane nabere u dva nabora. Ukrašen je crvenom utkanom partom preborom na šibe ili tkanjem na feler. Ukrasi su se izrađivali prema predlošcima za ručnike, jastučnice i vilane, ali u skromnijoj i jednostavnijoj varijanti.

Zimi se oblači: kožun, kožunac, zobunac, kepenak i čova.

Kožun je krzneni kaput od janjeće kože, bijeloga ili tamnoga runa. Sezao je do pola bedara. Runo je na unutrašnjoj strani, a izvana kožni dio, koji je učimbom dobio žutu boju. Kožun se ukrašavao crvenim vrpcama, cvjetićima obametnutim vrpcama, bobicama i gumbima od kože. Uz to se umeću i stakalca. Vrpce su se ovijale oko cvjetića ili činile ornamentalne ukrase oko donjih rubova i rukava. Na leđima je bio veći centralni ukras. Kožun je zatvoren do vrata. Oko vrata je također ukrašen kožnim ukrasima. Kopča se sprijeda kožnim petljama i gumbima. Izrađivao se i kožun bez rukava. Kupovao se na sajmovima od majstora krznara.

Kožunac je kožni prsluk, koji je po izgledu, izradi i namjeni istovjetan sa ženskim kožuncem.

Zimi se nosio i zobunac - prsluk izrađen od čvršćeg domaćeg ili tvorničkog sukna, a po kroju je istovjetan s onim koji je izrađivan od tanjeg sukna.

Kepenak su nosili i muškarci i žene, a to je često bio isti odjevni predmet.

Čova je duga kabanica od darovca - valjanog ili stupanog sukna. Sezala je do zemlje, a ukrašavala se žutim, crvenim ili crnim gajtanima. Zakopčavala se kožnim gumbima i petljama.

Kožni i sukneni dijelovi nošnje nestaju iz upotrebe početkom XX. stoljeća pa se izvorni primjeri na terenu više ne mogu naći. Oni žive još samo u sjećanjima kazivača.

U vrijeme razvijenih obiteljskih zadruga, do polovice XIX. stoljeća, seljaci su sami izrađivali kožnu obuću - opanke. Uz njih se polako javljaju, a pritom i prevladavaju obrtnički proizvodi majstora opančara, postolara i čizmara.

Postupnim prestankom intenzivne tkalačke proizvodnje, prestaje i izrada nošnje u seoskim domaćinstvima, a postojeće primjerke oblače samo starije dobne strukture stanovništva, još samo u svečanim prigodama ili za ukop. U novije vrijeme se oblači nošnja za smotre folklora i druge javne nastupe na proslavama i manifestacijama.

Muška i ženska nošnja Bilogore nosila se kao svakodnevna odjeća uglavnom do I. svjetskog rata, kada se počinje naglo napuštati i zamjenjivati novim tvorničkim proizvodima.

Fotografije i opisi iz knjige "Narodna nošnja Bilogore - Veliko Trojstvo", Gordana Matunci
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽZajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ

Marama
Djevojka počešljana u dvije pletenice

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽZajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
Opanci, kapčaši i remenjaki
Kožna torba i svirala od vrbove kore

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽZajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
Šlingana peča, detalj
Tkanice, dio muške nošnje

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽZajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
Špice
Žena u špicama

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽZajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
Žena u špicama
Žena u špicama

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
Đurđari obilaze selo

Ispis stranice


<< Prethodni članak: Nošnja Pisanice >>Sljedeći članak: Narodna nošnja Bilogore – Veliko Trojstvo
Sadržaj rubrike

Video


FA “Zdenac”, Sad se vidi, sad se zna

Foto galerija

Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
Bjelovarsko kazalište
17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu
Amatersko kazalište Daruvar