INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › vatrogasna-limena-glazba-predavac
Vatrogasna limena glazba Predavac

Vatrogasna limena glazba Predavac


Prvobitni puhački orkestar ili dechovku osnovali su Česi, još 1884. g. doselivši se u Predavac i bližu okolicu. Ubrzo su njihovu tradiciju sviranja puhačkih instrumenata prihvatili starosjedioci pa glazba nastavlja živjeti na tadašnjim proslavama, zabavama i svatovima.

Godine 1927. glazba se priključuje Dobrovoljnom vatrogasnom društvu te s kraćim prekidima, s manjim brojem članova (8-16), sudjeluje na vatrogasnim manifestacijama, mjesnim proslavama i svakodnevnom životu Predavca sve do 1980. g. kad je uspostavljena suradnja s profesorima Srednje glazbene škole "Vatroslav Lisinski“ u Bjelovaru. Uskoro se povećao broj glazbenika od kojih nekolicina završava osnovnu i srednju glazbenu školu pa se time podiže i kvaliteta muziciranja. Od 1980. Vatrogasna limena glazba broji 15 - 17 glazbenika, redovito nastupa na državnim smotrama i susretima vatrogasnih orkestara diljem domovine i u susjednoj Republici Mađarskoj.

Od osnivanja 1980. Vatrogasna limena glazba je sekcija DVD-a Predavac a prvi dirigent je bio Marijan Ded Maks, poslije njega kratko Zdravko Perđun da bi napokon dirigentsku palicu na duže vrijeme preuzeo prof. Franjo Geček pa orkestar doživljava još veći napredak.

Sve je više nastupa, od kojih moramo istaknuti hodočašća u Mariju Bistricu gdje orkestar svira crkvene marijanske pjesme i prati župljane Rovišća, održava božićne koncerte u crkvama te promenade za uskrsne i marijanske blagdane. Osim toga nastupa za potrebe Općine Rovišće i vatrogasnih zajednica Općine, Grada Bjelovara i Županije te Češke obeci Bjelovar što podrazumijeva nastupe na smotrama čeških dechovki u D. Sređanima i D. Brestovcu i češkim dožinkama. Najveći uspjeh naša glazba doživjela je pod stručnim vodstvom prof. Gečeka jer je orkestar sudjelovao u snimanju serije Dirigenti i muzikaši, u režiji Kreše Golika. Bili smo gosti u četiri epizode te vrlo popularne serije Hrvatske televizije koja je do danas doživjela nekoliko repriza.

Od ratnih devedesetih pa sve do danas Vatrogasna limena glazba aktivno je djelovala pa moramo nabrojiti gradove diljem Lijepe Naše u kojima smo nastupali na smotrama u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice: Bjelovar 1993., Varaždin 1994., N. Vinodolski 1995., Karlovac 1996., Požega i Donji Sređani 1997., Otočac 1998., Ludbreg i Koprivnički Ivanec 1999., Vukovar 2000., Banova Jaruga i Fažana 2001., Orahovica i Nagytad – Mađarska 2002., Marija Bistrica 2003., Đakovo, N. Vinodolski, G. Desinec i M. Bistrica 2004., Crikvenica 2005. i Valpovo 2006.

Devedesetih godina naš orkestar sudjeluje i uveličava predizborne skupove prvenstveno HDZ-a. Zauzvrat uvelike nam pomaže Mile Ćuk, genaral i bivši zapovjednik 1. hrv. gardijskog zbora. On je za naš orkestar nabavio paradne odore s "akslbenderima", pomagao pri kupnji glazbenih instrumenata, notnih stalaka, notnih materijala, odnosno koncertnih skladbi od Simfonijskog orkestra Hrv. vojske.
Vatrogasna limena glazba Predavac
U vremenu od 1990. do 2000. g. kroz naš orkestar prošlo je još nekoliko kvalitetnih glazbenih pedagoga, sve redom profesora glazbe: Darko Žalac, Goran Kruno Kukolj, Gordan Perši, Davor Žalac i Soni Vinković.

Svaki od njih dao je svoj doprinos u poboljšanju kvalitete muziciranja orkestra te je osnovan i "mali orkestar“. U glazbu se uključio veći broj djece iz podmlatka s kojim se radilo prema programu niže glazbene škole, a to znači da su imali solfeggio, individualnu poduku po grupaciji instrumenata: klarinetu, saksofonu, flauti, trubi i dubokom brassu, udaraljkama. Naš podmladak obučavali su profesori Glazbene škole "Vatroslav Lisinski“ Bjelovar.

Na mjesto kapelnika – dirigenta orkestra 2001. g. dolazi mladi akademski glazbenik prof. Dalibor Kasunić, stalno zaposlen u Simfonijskom orkestru Hrv. vojske te započinju redovite probe sa 20 – 25 glazbenika.

Takav se orkestar 2002. prvi put pojavljuje na županijskoj smotri orkestara u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, čiji je od tada član. Na toj smotri dobio je najviše ocjene ocjenjivača Marka Poklepovića, selektora Hrvatskog sabora kulture. Svrstan je u B kategoriji što podrazumijeva plasman na državno natjecanje. Međutim, zbog nedostatka financijskih sredstava te podudaranja termina održavanja državne smotre s neizostavnim nastupom u Općini Rovišće (Kovačevac), bili smo prisiljeni odjaviti nastup u N. Vinodolskom. U zamjenu na državno natjecanje odlazi kao drugo plasirani predstavnik naše Županije daruvarski orkestar. Neodlazak na državno natjecanje izazvalo je dosta razočaranja u redovima mlađih članova orkestra. Ipak donio je i nešto pozitivno, odnosno povoljne financijske preduvjete za još aktivniji rad orkestra. Godine 2003. spajaju se mali i veliki orkestar pod stručnim vodstvom prof. Dalibora Kasunića. Orkestar je tada imao 42 glazbenika, a uskoro su započele ozbiljne pripreme za županijsku smotru orkestara 2004. g. na kojoj je nažalost nastupio samo naš orkestar jer bjelovarski je išao izravno te selektor, maestro Nikica Kalođera s visokim ocjenama uvrštava naš orkestar u B kategoriju za natjecanje u Novom Vinodolskom.
Vatrogasna limena glazba Predavac
Ta godina je svakako najznačajnija u povijesti našeg orkestra jer na državnom natjecanju smo ostvarili zapažen uspjeh osvojivši 1. mjesto u B kategoriji. Ukupno smo postigli 97 bodova (od mogućih 100), zlatnu plaketu Hrv. sabora kulture i odabir da naš orkestar nastupi na međunarodnom natjecanju orkestara u Njemačkoj (Einstal – Hohenstein). Ponovno nedostatak novca pa naš orkestar nije bio u mogućnosti ići na spomenuto međunarodno natjecanje.

Ovaj veliki uspjeh dogodio se baš u godini velikog jubileja 120. godišnjice postojanja i rada Vatrogasne limene glazbe Predavac, koja je obilježena 29. kolovoza 2004. g. pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Rovišće. Naši dragi gosti tom su prigodom bili: Gradski orkestar Križevci, Gradska limena glazba Daruvar, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, Puhački orkestar DVD-a G. Desinec, Limena glazba DVD-a Virje i bjelovarski Brass ansambl. Svojim su muziciranjem privukli mnogobrojne mještane sela i njihove goste u park Crkve Sv. Vida.

Nadalje, naš orkestar nastavlja aktivno raditi i sudjelovati na županijskim i ostalim smotrama orkestara diljem Hrvatske, kao najbolji predstavlja Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije na državnim susretima i natjecanjima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i to: u Crikvenici 2005., u Selcu 2006. i u Novom Vinodolskom 2007. Na svim navedenim smotrama dobili smo vrijedna priznanja Hrvatskog sabora kulture.

2007. g. naš orkestar je svrstan među pet najboljih orkestara u najjačoj kategoriji. Izvedba Vatrogasne limene glazbe Predavac pjesme Vila Velebita bila je uzoran primjer svim ostalim orkestrima na smotri, a dobru kritiku su dobile i druge dvije kompozicije što smo ih odsvirali pod ravnanjem prof. Dalibora Kasunića.

U prošloj godini bilo je još nekoliko značajnih nastupa, čime smo nastavili naš rad u cilju što kvalitetnije promidžbe tog dijela glazbene kulture u našem selu Predavcu, Općini Rovišće i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Vatrogasna limena glazba Predavac je tijekom svog dugogodišnjeg rada i postojanja dobila značajna priznanja Bjelovarsko-bilogorske županije, Općine Rovišće, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog sabora kulture pa ćemo ih ovom prilikom spomenuti: Zlatnu plaketu Mirko Kolarić – učitelj hrvatskog vatrogastva, najviše priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice, Povelju za izuzetno dostignuće na području kulturno - umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture, najviše priznanje Hrvatskog sabora kulture, Zlatnu plaketu za osvojeno 1. mjesto u B kategoriji, 18. susret Hrvatskih puhačih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Plaketu Tihomir Trnski, priznanje Bjelovarsko-bilogorske županije, Zahvalnicu Općine Rovišće te brojne spomenice i zahvalnice za sudjelovanje na državnim smotrama i susretima vatrogasnih puhačkih orkestara.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: KUD “Bjelovar“ Bjelovar >>Sljedeći članak: Mješoviti pjevački zbor KUD-a Čazma
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


FA “Zdenac”, Sad se vidi, sad se zna

Foto galerija

20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015
Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
Amatersko kazalište Daruvar
Bjelovarsko kazalište