INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › savez-cheha-u-republici-hrvatskoj


Savez Čeha u Republici Hrvatskoj


U DESET GODINA ČEŠKE UDRUGE SUDJELOVALE NA JEDANAEST DRŽAVNIH SMOTRI
Duga tradicija i bogata aktivnost donosi zavidne rezultate

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Daruvaru kao udruga koja pod svojim krovom okuplja cjelokupnu kulturno-prosvjetnu djelatnost češke manjine u Hrvatskoj, član je Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije od samog njezinog osnivanja. Razloga za to bilo je, a i danas ih ima, više od stotinu. Naime, toliko je različitih skupina od kazališnih i pjevačkih preko folklornih i puhačkih do likovnih, koje aktivno djeluju pri češkim besedama, osnovnim udrugama češke manjine u Hrvatskoj.

Najviše čeških beseda djeluje u Bjelovarko-bilogorskoj županiji i zato je sjedište Saveza u Daruvaru, ali besede nalazimo i u Rijeci, Zagrebu, Slavonskom Brodu. Već prema tradiciji pojedinih krajeva, afinitetima članova i mogućnostima, svaka beseda razvija bogatu i raznoliku kulturnu djelatnost. U 2008. godini u Hrvatskoj djeluje 26 Čeških beseda, a u njima su najpopularniji pjevački zborovi pa je tako na Zpěvankama, smotri pjevačkih zborova u Rijeci 2007. g. sudjelovalo je devetnaest zborova. Najmalobrojniji su likovni umjetnici, njih na nivou Saveza okuplja jedno udruženje – Klub KV. Češki kazališni amateri svake se godine susreću na svojoj smotri u Lipovcu (Ljudevit Selu), koja je ove, 2008. g. ugostila dvanaest kazališnih skupina i isto toliko predstava. Smotra puhačkih orkestara održava se svake godine u srpnju, a 2007. g. u Daruvarskom Brestovcu svoje je umijeće predstavilo devet orkestara.

Brojni su i folklorni ansambli čeških beseda koji se svake druge godine okupljaju na najvećoj manifestaciji Čeha u Hrvatskoj – Dožinkama, a inače na smotri nazvanoj Vonička. Dožinke 2006. g. u Velikim Zdencima okupile su rekordan broj seniorskih folklornih ansambala – čak 30. Dječji folklorni ansambli djeluju kako pri češkim besedama tako vrlo često i pri češkim osnovnim školama ili školama u kojima se njeguje češki jezik i kultura. Smotre dječjeg stvaralaštva zovu se Naše jaro, a u lipnju 2007. g. u Končanici se okupilo četrnaest kazališnih skupina – ukupno 144 učenika, i u Kaptolu na folklornoj smotri čak petnaest dječjih skupina – 400 učenika koji su prikazali 28 plesova.

Češke besede redovito sudjeluju na županijskim smotrama i uz toliko folklornih skupina (sve plešu takozvani stilizirani folklor, a o koreografijama brinu stručnjaci iz Češke Republike) previše bi mjesta zauzelo puko nabrajanje nastupa. Svakako treba istaći da je u dva navrata Holubička, folklorni ansambl daruvarske Češke besede nastupala na smotri folklora u Zagrebu, a jednom je to bila Češka beseda Končanica i to 2003. g. s uprizorenjem svojih tradicionalnih maškarnih običaja.

Među najveće uspjehe češkog kulturnog amaterizma svakako spada sudjelovanje na državnim smotrama. Tako je 2000. g. Puhački orkestar Češke besede Daruvarski Brestovac u B kategoriji osvojio srebrnu medalju, a 2002. g. na državnoj je smotri nastupio mješoviti orkestar sastavljen od muzičara iz više beseda i nastupao je pod nazivom Češki puhački orkestar. Na državnoj smotri sudjelovao je i ženski pjevački zbor Kateřine Češke obeci Bjelovar koji je 2001. g. nastupio na državnoj smotri u Novom Vinodolskom.

Prve češke besede u Hrvatskoj osnovane su prije sto dvadeset godina, a još prije toga u gradovima i selima davale su se amaterske predstave na češkom jeziku. Stoga nije čudno da su najveće uspjehe na polju amaterske kulture Čeha u Hrvatskoj zabilježili upravo kazalištarci. U proteklom desetljeću ukupno je devet kazališnih skupina izborilo pravo sudjelovanja na državnoj smotri (Daruvar četiri puta: 1997., 1999., 2001. i 2002. g., Doljani dva puta: 2003. i 2007. g., Končanica 1998., Veliki i Mali Zdenci 2004., Ivanovo Selo 2005. g.), a dva puta družine su zaslužile posebne nagrade i to Zdenci za poseban doprinos kazališnom amaterizmu i Doljani za očuvanje nacionalnog izričaja. U godini kada je proslavio 55. godišnjicu postojanja Hrvatski sabor kulture dodijelio je nagradu i Jiřini Stanji, dugogodišnjoj kazališnoj voditeljici najuspješnije kazališne skupine, one daruvarske.

Sve u svemu, jedanaest državnih smotri u deset godina, veliki je uspjeh za manjinu koja prema zadnjem popisu ima tek deset i pol tisuća pripadnika, kao i za Bjelovarko-bilogorsku županiju u kojoj Česi nisu najbrojnija, ali su najbolje organizirana nacionalna manjina.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača >>Sljedeći članak: Likovno udruženje Bjelovar
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


Božićni koncert u Čazmi

Foto galerija

Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
Amatersko kazalište Daruvar
Bjelovarsko kazalište
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu