INFORMACIJE

Javni pozivi i natječaji - UO za obrazovanje, kulturu, šport i nacionalne manjine

...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › kuu-ivan-vitez-trnski-nova-racha
KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača

KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača


Godine 1885. u Novoj Rači osnovana je Narodna čitaonica. Osnivači Čitaonice bili su tadašnji činovnici, obrtnici, trgovci i napredni poljoprivrednici. Tridesetih godina 20. stoljeća Čitaonica je imala oko 5000 knjiga. U to vrijeme osnovana je i tamburaška sekcija s oko 20 tamburaša i jazz sastav s 5 članova, a djelovali su pri Čitaonici.

Budući da tada nije bilo društvenih prostorija, Čitaonica je bila smještena u prostorijama gostionice "Hoffman“ u Novoj Rači. Za vrijeme 2. svjetskog rata Čitaonica nije radila. U vrtlogu rata nestalo je dosta imovine: knjiga i muzičkih instrumenata. Dio imovine ipak je sačuvan kod pojedinaca te je tako ostala neka materijalna osnova za nastavak rada poslije rata.

U novonastalim uvjetima od 1945. g. pod utjecajem tadašnjih društveno-političkih organizacija, a uz pomoć prosvjetnih radnika Osnovne škole u Novoj Rači, osniva se Kulturno-prosvjetno društvo "Mladost“ u okviru kojeg se pokreće rad nekoliko sekcija. Nabavljena je kino-aparatura, a kasnije i televizor.

U drugoj polovici 20. stoljeća osnovane su folklorna i dramska sekcija pri organizaciji Aktiva žena te je osnovan i tamburaški sastav od čijih članova dvojica sviraju i danas, a to su Josip Debač, rođen 1922. i Ivo Žunac, rođen 1926. pa su danas počasni članovi KUU "Ivan vitez Trnski“. Tijekom godina voditelji sekcija bili su: Marija Rački, Ivkica Kresoja, Mirko Zlatić, Brankica Stanić (folklorna), Slavica Pajtak (dramska) i Franjo Husar (tamburaška).
KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača

Folklorna sekcija aktiva žena Nove Rače 1965. g.

Nastankom i razvojem Tvornice opruga "Fenor“ u Novoj Rači nastaje novo razdoblje kulturno-umjetničkog rada. Od 1981. g. sve sekcije rade kao sekcije KUD-a "Fenor“ Nova Rača. KUD "Fenor“ nabavlja kompletne nošnje za djecu i odrasle te dva kompleta tambura koje su i danas u upotrebi u Osnovnoj školi u Novoj Rači. Vođenje Društva preuzimaju gospođa Branka Novković i gospodin Vladimir Giacometti.

Od 1982. g. KUD "Fenor“ organizira Susrete folklora koji se održavaju krajem mjeseca svibnja svake godine. Rad KUD-a "Fenor“ podržavali su Tvornica opruga "Fenor“ Nova Rača, Mjesna Zajednica Nova Rača i SIZ kulture iz Bjelovara, a danas rad Udruge nesebično podržava i pomaže Općina Nova Rača i Bjelovarsko-bilogorska županija te mnogobrojni sponzori.
KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača
Smotra u Bjelovaru 1985. g.

Godina 1982. i 1986. KUD "Fenor“ bio je domaćin Folklornog ansambla iz Clevelanda iz SAD-a čiji je predsjednik Marko Šarić, rođen u Drljanovcu, selu u Općini Nova Rača. Iste te godine bili smo domaćini ansamblu naših iseljenika iz SAD-a "St. George“.

Dolaskom demokratskih promjena Društvo mijenja ime u Kulturno-umjetnička udruga "Ivan vitez Trnski“.

Udruga je 1992. g. izvela program prigodom polaganja prisege postrojbe 105. brigade HV-a iz Bjelovara u Komletincima i Strizivojni. Nastupala je i u Zagrebu 1997. g. na Trgu sv. Marka prigodom prisege prvog predsjednika RH-a dr. Franje Tuđmana, a također je sudjelovala u programu 2005. g. prigodom posjeta predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Novoj Rači.

Udruga je učlanjena u Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije od 1998. g. kada je ujedno bila i domaćin 1. Županijskoj smotri izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, 2006. g., a 2007. 1. Smotri malih vokalnih sastava.

Udruga je 2000. g. sudjelovala u programu TV-emisije "Lijepom Našom“ iz Bjelovara, zatim 2006. nastupila je u TV-emisiji Dobro jutro, Hrvatska, snimila je četrnaest emisija u seriji Iz hrvatske narodne baštine za Hrvatski radio Zagreb, I. program, a imala je i niz emisija na lokalnoj radiopostaji BBR.

Udruga je redovito sudjelovala na svim županijskim smotrama izvornog folklora, na svim smotrama dječjeg folklora i na 1. Smotri malih vokalnih sastava Bjelovarsko-bilogorske županije. Isto tako je sudjelovala na Međužupanijskoj smotri folklora u Novoj Gradiški 1998., u Mariji Bistrici 1999. te u Republici Mađarskoj 2005. g. povodom pristupanja Republike Mađarske Europskoj Uniji. Udruga je 2001. i 2005. g. nastupala i u programu Ivanjski krjesovi u Đakovu, a 2007. na 42. Vinkovačkim jesenima te na 4. Susretima malih vokalnih sastava u Mariji Bistrici kao i na mnogim manifestacijama širom Republike Hrvatske.

KUU Ivan vitez Trnski Nova Rača sudjelovalo je na snimanju dokumentarnog filma Svetomarske čipke.

Također smo sudjelovali u programu SVEČANOG OTVARANJA SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA 1991. -1995. GODINE, NA LOKACIJI TROKUT – NOVSKA.

Od 1. – 3. svibnja 2009. godine sudjelovali smo na međunarodnom festivalu amaterskih kulturno-umjetničkih udruga u Sofiji.

Od međunarodne suradnje važno je istaknuti suradnju s dva KUD-a iz SAD-a: Cleveland junior tamburitzans i St.George, te dva KUD-a iz Republike Mađarske: Balatonszentgyörgy i Kaposfö. KUU "Ivan vitez Trnski“ surađuje s 27 udruga izvan Bjelovarsko-bilogorske županije i sa svim udrugama naše županije te s dva češka društva.
KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača
Dječja folklorna skupina KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača 2007. g.

Danas ima 5 sekcija i to dvije folklorne, dvije tamburaške i pjevačku skupinu poznatu pod imenom Treća dob. U Udruzi aktivno radi 70 članova iz Nove Rače i okolnih sela, a ima kompletne narodne nošnje za sve članove i muzičke instrumente za sve tamburaše. Osim tambura ima i tradicijska glazbala: dude, samicu i dvojnice. Njeguje izvorni folklor Bilogore i Moslavine kao i običaje svoga kraja. Svake godine održava Čijanu perja i Fašnjak (maskenbal), a prigodan program upriličuje za Đurđevo, Ivanje, Martinje (krštenje mošta) i Božić. Osobitu pažnju posvećuje edukaciji mladih članova za voditelje folklornih i tamburaških sekcija te za sviranje na tradicijskim glazbalima.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: KUD “Graničar” Garešnica >>Sljedeći članak: Savez Čeha u Republici Hrvatskoj
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


FA “Zdenac”, Sad se vidi, sad se zna

Foto galerija

Bjelovarsko kazalište
Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
Amatersko kazalište Daruvar