INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › kud-sloga-uric


KUD “Sloga-Đurđic“


Povijesni podaci o postanku župa u ovom kraju datiraju u godinama između 1334. i 1501. U tom vremenu spominje se i župa u Hejmovcu (Đurđicu).

Vremena koja su slijedila bila su turbolentna i mnogi su zapisi izgubljeni ili uništeni. Došlo je do naseljavanja i raseljavanja stanovništva pa se ponovo selo Đurđic spominje tek u 17. st. Selo je dobilo ime po Župnoj crkvi Sv. Jurja, a tijekom povijesti bilo je do temelja spaljeno i opljačkano i tek u 17. st. ponovo naseljavano doseljenicima zapadno od rijeke Česme.

Postupno se oporavljalo tako da je vremenom postalo jedno od najbogatijih sela sve do 1. svjetskog rata (poljoprivreda i uzgoj stoke). Poslije 2. svjetskog rata poljoprivreda je pomalo zapostavljana. Industrijalizaciju je osjetilo i selo Đurđic.

Danas je dosta zapušteno, mladi odlaze u gradove, ostalo je većinom staračko stanovništvo. Bez obzira na sve, seljani su uvijek znali održavati društvene običaje. Jedan od običaja koji se do danas održao je "Đurđara“. Djeca i mladi ljudi nose koš opleten mladim bukovim grančicama i navraćaju u svaku kuću čestitajući Đurđevo, (uz to se pjeva i prigodna pjesma "Opa đipi Đuro“).

Godine 1931. u Đurđicu je osnovan Ogranak kulturno prosvjetnog društva Hrvatska seljačka sloga. Radilo je s prekidima i ponovno oživjelo pod nazivom KUD "SLOGA-ĐURĐIC“. Osnivači prvog Društva bili su: Ivan Kukolj, Nikola Živoder i Josip Tuđa.

U vrijeme Domovinskog rata Društvo nije radilo. Na inicijativu Šime i Snježane Strmota, Ane Medveda, Milana Medved, Mateja Oslovara, Barice Forijan obnovljeno je 2005. g. i danas nosi ime KUD "SLOGA-ĐURĐIC“.

Društvo je registrirano u registar udruga RH 28.11.2006. g. Danas ima deset starih članova, mladih je 28 aktivnih i pet tamburaša te četrdesetak simpatizera. Stariji članovi Matej Oslovar, Barica Forijan i Nikola Crnek mlade poučavaju pjesmama koje su se nekada pjevale. Tako se nastavlja tradicija i zadržava vrijednost kulturne baštine. Za predsjednicu Društva izabrana je Snježana Strmota, za podpredsjednicu Đurđica Cindrić, za tajnicu Alenka Cindrić i blagajnicu Ana Medved. Stručna voditeljica do 1. rujna 2007. g. bila je Đurđica Cindrić, a od tada je gđa. Valentina Šepak Molnar, nekadašnja profesionalna plesačica u Ladu. Od svog osnivanja do danas KUD je sudjelovao na više kulturnih manifestacija.

Prvi nastup KUD-a bio je 8. ruhna 2005. g. za blagdan Male Gospe u Đurđicu. Plesači su bili Anita Crlenjak, Antonija Modrić, Ana Medved, Mira Knez-Topolovčan, Đurđica Cindrić, Alenka Cindrić, Mirjana Strmota, Željka Strmota, Ivana Valentić, Snježana Strmota, Goran Martinović, Ivica Mikulić, Marko Medved, Milan Medved, Matej Oslovar i Šimo Strmota, a svirali su Stevo Bosanac, Vlatko Horvatić, Stevo Haler, Željko Stubičan, Stevo Sremec, Josip Đurkija i Nikola Crnek. Plesalo se ispred crkve u Đurđicu.

Drugi nastup KUD je imao 22. prosinca 2005. g. Pjevale su se izvorne pjesme Lijepo pjeva za lugom djevojka i Žito žela Marica djevojka. Društvo je nastupalo i 23. travnja 2006. g. za Đurđevo u Đurđicu (običaj Đurđara), a plesani su plesovi: Tri koraka, Ajd u kolo, Ljubičica s proljeća se javlja, Taraban, Kozatuš, Drmeš i Polka. Navest ćemo jošnekoliko nastupa:

 • paljenje Ivanskog krijesa u Ivanskoj 23. lipnja 2006. g., pjesme i plesovi iz Ivanske.

 • proslava Dan Općine Ivanske i Blagdan sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2006. kada su nam u goste došli KUD "Sloga" Miklouš, KUD umirovljenika Čazma, Pjevačka skupina žena iz Samarice. Program je održan u sportskoj dvorani Ivanska koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

 • nastup KUD-a za Općinski domjenak u Društvenom domu Ivanska. Prisutno je bilo dvjestotinjak posjetilaca. Plesali su se plesovi Moslavine i Posavine.
 • prvi put društvo je 15. travnja 2007. g. nastupilo na 10. Smotri izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije u Velikoj Pisanici sa sljedećim programom: Vijano kolo, Drmeš u paru, Taraban, Kozatuš i Moslavački drmeš.

 • nastup na Ivanskom krijesu 23. lipnja 2007. g. Žito žela Marica djevojka, Urodila žuta kruška.

 • za Dan Općine Ivanska 24. lipnja 2007. g. ugostili smo KUD umirovljenika iz Čazme i izveli običaje Ladarica i pjesme za Ivanje.

 • u Staroj Ploščici održan je 04. srpnja 2007. g. običaj starih žetvenih svečanosti. Društvo je sudjelovalo s pjesmama: Žito žela Marica djevojka, Lijepo pjeva za lugom djevojka, Lijepo ti je rano uraniti.

 • KUD "Sloga“ Đurđic je 29. rujna 2007. g. nastupio u Rovinju u hotelu "Vilas Rubin“ za goste hotela i za mještane koji su davnih godina iz Ivanske odselili u Rovinj.

 • gostovali smo 7. listopada 2007. g. u Dubravi Zagrebačkoj kod KUD-a "Valentinovo", izveli smo pjesme i plesove iz Moslavine.

 • imali smo zapažen nastup 17. studenoga 2007. u Velikoj Trnovitici na 7. Trnovitičkom prelu izvornim pjesmama i plesovima iz naše prelijepe Moslavine.

 • Društvo je organiziralo 15. prosinca 2007. g. Kulturno-umjetničku večer u Društvenom domu u Ivanskoj. Ugostili smo četiri kulturno-umjetnička društva: KUD "Valentinovo“ Dubrava Zagrebačka, KUD "Sloga“ Velika Pisanica, KUD "Matija Gubec“ iz Sotina i KUD "Seljačka sloga“ Posavski Bregi.

 • Ukratko, to je naša skromna djelatnost u ovom relativno kratkom vremenu. Nadamo se da ćemo entuzijazmom i marljivim radom ubuduće postići i bolje rezultate.

  Ispis stranice


  << Prethodni članak: KUD “Slavko Kolar“ Palešnik >>Sljedeći članak: KUD “Sloga“ Velika Pisanica
  Sekcije


  Sadržaj rubrike

  Video


  FA “Zdenac”, Sad se vidi, sad se zna

  Foto galerija

  Bjelovarsko kazalište
  18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015
  17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu
  Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
  Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
  Amatersko kazalište Daruvar