INFORMACIJE

Seminar pučkog korizmenog pjevanja

Dugopolje, 30.- 31.3.2019., voditelj: dr.sc.Joško Ćaleta. Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.

VIŠE O SEMINARU | PRIJAVNICA
...

TRADICIJSKA BAŠTINA ŠOKACA PODUNAVSKE BARANJE

Dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava u Osijeku 30. i 31. 3. 2019. u Sindikalnom domu Tvornice šećera, Frankopanska 99, s početkom u 10.00 sati. Voditelji seminara su Duško Topić, glazbeni pedagogi folklorist i Boban Đurić, folklorni voditelj i koreograf, a korepetitor je Filp Golubov. Prijave se primaju do 25.3.2019.
- Program
- Prijavnica
...

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › kud-sloga-uric


KUD “Sloga-Đurđic“


Povijesni podaci o postanku župa u ovom kraju datiraju u godinama između 1334. i 1501. U tom vremenu spominje se i župa u Hejmovcu (Đurđicu).

Vremena koja su slijedila bila su turbolentna i mnogi su zapisi izgubljeni ili uništeni. Došlo je do naseljavanja i raseljavanja stanovništva pa se ponovo selo Đurđic spominje tek u 17. st. Selo je dobilo ime po Župnoj crkvi Sv. Jurja, a tijekom povijesti bilo je do temelja spaljeno i opljačkano i tek u 17. st. ponovo naseljavano doseljenicima zapadno od rijeke Česme.

Postupno se oporavljalo tako da je vremenom postalo jedno od najbogatijih sela sve do 1. svjetskog rata (poljoprivreda i uzgoj stoke). Poslije 2. svjetskog rata poljoprivreda je pomalo zapostavljana. Industrijalizaciju je osjetilo i selo Đurđic.

Danas je dosta zapušteno, mladi odlaze u gradove, ostalo je većinom staračko stanovništvo. Bez obzira na sve, seljani su uvijek znali održavati društvene običaje. Jedan od običaja koji se do danas održao je "Đurđara“. Djeca i mladi ljudi nose koš opleten mladim bukovim grančicama i navraćaju u svaku kuću čestitajući Đurđevo, (uz to se pjeva i prigodna pjesma "Opa đipi Đuro“).

Godine 1931. u Đurđicu je osnovan Ogranak kulturno prosvjetnog društva Hrvatska seljačka sloga. Radilo je s prekidima i ponovno oživjelo pod nazivom KUD "SLOGA-ĐURĐIC“. Osnivači prvog Društva bili su: Ivan Kukolj, Nikola Živoder i Josip Tuđa.

U vrijeme Domovinskog rata Društvo nije radilo. Na inicijativu Šime i Snježane Strmota, Ane Medveda, Milana Medved, Mateja Oslovara, Barice Forijan obnovljeno je 2005. g. i danas nosi ime KUD "SLOGA-ĐURĐIC“.

Društvo je registrirano u registar udruga RH 28.11.2006. g. Danas ima deset starih članova, mladih je 28 aktivnih i pet tamburaša te četrdesetak simpatizera. Stariji članovi Matej Oslovar, Barica Forijan i Nikola Crnek mlade poučavaju pjesmama koje su se nekada pjevale. Tako se nastavlja tradicija i zadržava vrijednost kulturne baštine. Za predsjednicu Društva izabrana je Snježana Strmota, za podpredsjednicu Đurđica Cindrić, za tajnicu Alenka Cindrić i blagajnicu Ana Medved. Stručna voditeljica do 1. rujna 2007. g. bila je Đurđica Cindrić, a od tada je gđa. Valentina Šepak Molnar, nekadašnja profesionalna plesačica u Ladu. Od svog osnivanja do danas KUD je sudjelovao na više kulturnih manifestacija.

Prvi nastup KUD-a bio je 8. ruhna 2005. g. za blagdan Male Gospe u Đurđicu. Plesači su bili Anita Crlenjak, Antonija Modrić, Ana Medved, Mira Knez-Topolovčan, Đurđica Cindrić, Alenka Cindrić, Mirjana Strmota, Željka Strmota, Ivana Valentić, Snježana Strmota, Goran Martinović, Ivica Mikulić, Marko Medved, Milan Medved, Matej Oslovar i Šimo Strmota, a svirali su Stevo Bosanac, Vlatko Horvatić, Stevo Haler, Željko Stubičan, Stevo Sremec, Josip Đurkija i Nikola Crnek. Plesalo se ispred crkve u Đurđicu.

Drugi nastup KUD je imao 22. prosinca 2005. g. Pjevale su se izvorne pjesme Lijepo pjeva za lugom djevojka i Žito žela Marica djevojka. Društvo je nastupalo i 23. travnja 2006. g. za Đurđevo u Đurđicu (običaj Đurđara), a plesani su plesovi: Tri koraka, Ajd u kolo, Ljubičica s proljeća se javlja, Taraban, Kozatuš, Drmeš i Polka. Navest ćemo jošnekoliko nastupa:

 • paljenje Ivanskog krijesa u Ivanskoj 23. lipnja 2006. g., pjesme i plesovi iz Ivanske.

 • proslava Dan Općine Ivanske i Blagdan sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2006. kada su nam u goste došli KUD "Sloga" Miklouš, KUD umirovljenika Čazma, Pjevačka skupina žena iz Samarice. Program je održan u sportskoj dvorani Ivanska koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

 • nastup KUD-a za Općinski domjenak u Društvenom domu Ivanska. Prisutno je bilo dvjestotinjak posjetilaca. Plesali su se plesovi Moslavine i Posavine.
 • prvi put društvo je 15. travnja 2007. g. nastupilo na 10. Smotri izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije u Velikoj Pisanici sa sljedećim programom: Vijano kolo, Drmeš u paru, Taraban, Kozatuš i Moslavački drmeš.

 • nastup na Ivanskom krijesu 23. lipnja 2007. g. Žito žela Marica djevojka, Urodila žuta kruška.

 • za Dan Općine Ivanska 24. lipnja 2007. g. ugostili smo KUD umirovljenika iz Čazme i izveli običaje Ladarica i pjesme za Ivanje.

 • u Staroj Ploščici održan je 04. srpnja 2007. g. običaj starih žetvenih svečanosti. Društvo je sudjelovalo s pjesmama: Žito žela Marica djevojka, Lijepo pjeva za lugom djevojka, Lijepo ti je rano uraniti.

 • KUD "Sloga“ Đurđic je 29. rujna 2007. g. nastupio u Rovinju u hotelu "Vilas Rubin“ za goste hotela i za mještane koji su davnih godina iz Ivanske odselili u Rovinj.

 • gostovali smo 7. listopada 2007. g. u Dubravi Zagrebačkoj kod KUD-a "Valentinovo", izveli smo pjesme i plesove iz Moslavine.

 • imali smo zapažen nastup 17. studenoga 2007. u Velikoj Trnovitici na 7. Trnovitičkom prelu izvornim pjesmama i plesovima iz naše prelijepe Moslavine.

 • Društvo je organiziralo 15. prosinca 2007. g. Kulturno-umjetničku večer u Društvenom domu u Ivanskoj. Ugostili smo četiri kulturno-umjetnička društva: KUD "Valentinovo“ Dubrava Zagrebačka, KUD "Sloga“ Velika Pisanica, KUD "Matija Gubec“ iz Sotina i KUD "Seljačka sloga“ Posavski Bregi.

 • Ukratko, to je naša skromna djelatnost u ovom relativno kratkom vremenu. Nadamo se da ćemo entuzijazmom i marljivim radom ubuduće postići i bolje rezultate.

  Ispis stranice


  << Prethodni članak: KUD “Slavko Kolar“ Palešnik >>Sljedeći članak: KUD “Sloga“ Velika Pisanica
  Sekcije


  Sadržaj rubrike

  Video


  FA “Zdenac”, Sad se vidi, sad se zna

  Foto galerija

  Amatersko kazalište Daruvar
  Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
  Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
  17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu
  20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
  18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015