INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › kud-sloga-mikloush


KUD “Sloga“ Miklouš


KUD "Sloga“ Miklouš baštini djelovanje dvaju pjevačkih društava: "Garjevica“ i "Orač“. Nastavljajući tradiciju oživljavanja izvornih narodnih običaja, plesova i pjesama Moslavine 1974. g. osnovano je Kulturno umjetničko društvo "Sloga“ Miklouš.

KUD "Sloga“ mjesto je očuvanja narodnog bogatstva Moslavine u materijalnom i duhovnom obliku prenoseći ga na mlade naraštaje njegovanjem i prezentiranjem javnosti.
KUD Sloga Miklouš

Osnivači KUD-a "Sloga"

Društvo je od samih početaka do danas vrlo aktivno pa je već 16. lipnja 1974. kao ogranak Seljačke sloge nastupilo u Zagrebu na Smotri hrvatske seljačke kulture. Društvo je do sada dva puta sudjelovalo na Međunarodnoj smotri folklora i to 27. srpnja 1975. te od 22.-26. svibnja 1988. g. Društvo prijatelja muzeja Čazma za sve poklone i zalaganja na prikupljanju, čuvanju i obradi eksponata i građe za Zavičajni muzej u Čazmi dodijelilo je priznanje KUD-u "Sloga“ Miklouš 1978. g.
KUD Sloga Miklouš
KUD "Sloga“ na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1975. g.

Članovi našeg Društva nastoje očuvati narodne nošnje pa je 10. prosinca 1997. g. Društvo dobitnik priznanja "Hrvatska tkanica“ za najljepšu i najstariju hrvatsku narodnu nošnju iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Društvo je nastupilo 5. kolovoza 1998. g. u Kninu na završnoj priredbi najljepših autohtonih narodnih nošnji iz cijele Hrvatske i osvojilo "Hrvatsku tkanicu“ u svim emisijama "Lijepom Našom“. Ovo priznanje ubrzo je dobilo svoju potvrdu, jer je 22. svibnja 2005. g. KUD "Sloga“ dobitnik Zlatne plakete Grada Čazme za očuvanje kulturne baštine i izvorne glazbe. Sudjelujući na smotrama izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije Hrvatski sabor kulture je 2004. i 2006. g. uputio Društvo na Državnu smotru folklora u Vinkovce.
KUD Sloga Miklouš
KUD "Sloga" Miklouš na otvorenju Međunarodnog sajma kontinenta

Društvo je osobito ponosno na tradicionalnu manifestaciju Zapovijed pod lipom što se prikazuje svake godine druge nedjelje u mjesecu srpnju i to od 1974. g. obilježavajući tako zadnje pisane "Zapovijedi“ iz 1938. g. U svezi s time potrebno je spomenuti kako je ove godine između 27 kandidatura, povjerenstvo za izbor europske destinacije izvrsnosti na temu turizam i nematerijalna kulturna baština prema općim europskim i nacionalnim kriterijima Zapovijed pod lipom svrstalo među deset destinacija koje se natječu za europsku lentu izvrsnosti s područja nedodirljive baštine.

Od 2006. g. Društvo organizira svake godine uoči Uskrsa humanitarne koncerte. Sav prihod upućuje se kao pomoć obitelji ili pojedincu za koje Društvo ocijeni da je najpotrebnije.
KUD Sloga Miklouš
Scena iz prikaza Božićnih običaja, Čazma 2006. g.

Društvo organizira i božićne koncerte od 2006. g. na kojima prikazuje stare običaje uoči Božića, snoboke, čijanja perja i sl.
KUD Sloga Miklouš
KUD "Sloga“ Miklouš za vrijeme prikaza običaja snoboka, Čazma 2007. g.

KUD "Sloga“ Miklouš bio je 2008. g. domaćin 11. Smotre izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije u Čazmi. Od ostalih moramo spomenuti nastup u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2004. g. na priredbi Etno tulum pod lipom, zatim nastupe na Zagrebačkom velesajmu povodom prezentacije maratona Od kaptola do kaptola i otvaranju Međunarodnog sajma kontinentalnog turizma u Zagrebu.
KUD Sloga Miklouš
Prizor s etnografske izložbe

Društvo je do danas sudjelovalo na županijskim i ostalim pozivnim smotrama izvornog folklora, njegovalo i njeguje prijateljske veze sa svim kulturno-umjetničkim društvima u Županiji, ali i šire.

U sastavu Kulturno-umjetničkog društva "Sloga“ Miklouš djeluju folklorna sekcija s dječjom folklornom skupinom koja svake godine na smotri folklora postiže vrlo zapažene rezultate, a u vremenu 20.-21. lipnja 2004. g. bili su na dječjoj smotri izvornog folklora u Trogiru.

Od 2007. g. u sastavu KUD-a "Sloga“ Miklouš djeluje mlada tamburaška sekcija sastavljena od osam tamburaša.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: KUD “Veliko Trojstvo” >>Sljedeći članak: KUD “Bjelovar“ Bjelovar
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


Božićni koncert u Čazmi

Foto galerija

Bjelovarsko kazalište
Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015