INFORMACIJE

Seminar za zborske dirigente

Seminar će biti održan 25. studenoga 2018. Namijenjen je svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva, a mogu se prijaviti i zainteresirani pjevači! Seminar je besplatan za sve članove i članice Hrvatskog sabora kulture, stoga Vas pozivamo da svoje prijave pošaljete najkasnije do 21.11.2018.

INFORMACIJE O PROGRAMU SEMINARA U PDF FORMATU

PRIJAVNICA ZA SEMINAR
...

Natječaj za izbor glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018.

Upravni odbor Hrvatskog sabora kulture dana 3. listopada 2018. godine raspisuje javni natječaj za izbor glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018.

I.
Za glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018. može biti izabrana osoba koja je:
1. hrvatski državljanin
2. uređivala ili surađivala u uređivanju znanstveno-stručnih publikacija
3. dobar poznavatelj rada na računalu

II.
Uz prijavu na Natječaj kandidati su dužni priložiti:
1. presliku domovnice
2. izjavu o poznavanju rada na računalu
3. životopis s podacima o znanstveno-stručnom djelovanju i ispunjavanju propisanih uvjeta
4. opis radnog plana
5. prijedlog sadržaja, opsega, autora i osnovnih troškova Monografije
5. kandidati mogu priložiti i druge dokumente uz popratno obrazloženje o važnosti za Natječaj

III.
Prijave za Natječaj primaju se poštom ili dostavom najkasnije do 30. studenoga 2018. na adresu: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, s naznakom:
„Natječaj za izbor glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018.“

IV.
Rezultat Natječaja bit će objavljen tijekom prosinca 2018. godine na web stranici www.hrsk.hr i www.mreza.hr.
...

Javni pozivi i natječaji - UO za obrazovanje, kulturu, šport i nacionalne manjine

...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › kud-shandrovac-shandrovac
KUD Šandrovac

KUD “Šandrovac“ Šandrovac


Šandrovac je smješten na obroncima Bilogore. Proteže se na 62 km2 i obuhvaća područja naselja: Jasenik, Kašljavac, Lasovac, Lasovac Brdo, Pupelica, Ravneš i Šandrovac te broji 2.095 stanovnika. Na pitomim obroncima smještene su brojne vikendice i vinogradi. Životopisan okoliš pruža mogućnosti razvoja seoskog turizma, lovstva i lovnog turizma.

Naselje Šandrovac jedno je od najstarijih naselja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Već u 13. stoljeću postojao je utvrđeni grad mušinskih plemića. Današnje naselje dobilo je ime 1491. g. po plemiću Šandrorffyu.

KUD ŠandrovacKUD "Šandrovac“ sredinom 20. stoljeća djeluje pod nazivom "Seljačka sloga“. Godine 1985. mijenja ime u "Aktiv žena“ i svojim radom postiže uspjehe, a početkom Domovinskog rata Društvo prestaje s radom. Po svršetku Domovinskog rata 1995. g. Društvo započinje s radom, ali pod novim imenom Kulturno umjetničko društvo "Šandrovac“. Osnivanjem KUD-a željelo se u Šandrovcu stvoriti žarište kulturnih zbivanja, vezanih prije svega uz njegovanje narodnih običaja, pjesama, plesova i etnografskog blaga bilogorskog kraja.
KUD Šandrovac

Smotra folklora u Velikoj Pisanici 2007. g.

KUD Šandrovac
Smotra folklora u Velikom Trojstvu

KUD Šandrovac
Sunja, 25.3.2006. g.

KUD Šandrovac
Valentinovo 2007. g.

Osim plesova i običaja bilogorskog kraja njegujemo i kulturu Podravine. U Društvu djeluju dramska, plesna, tamburaška i dječja sekcija te brojimo oko pedesetak članova različite dobi, a najviše su učenici srednjih škola i studenti. U dramskom programu KUD njeguje običaje krštenja mošta, svatova, tkanja, košnje žita i razne druge vezane uz bilogorski i podravski kraj. Od osnutka Društvo je aktivno diljem Lijepe Naše, na raznim smotrama i susretima folklora, ali i u inozemstvu. Svake godine sudjelujemo na smotri folklora Bjelovarsko-bilogorske županije. Redovito organizira prijateljske susrete folklora u Šandrovcu u kojima ugošćuje društva iz Republike Hrvatske i inozemstva te se tu stvaraju nova poznanstva i prijateljstva koja se pamte cijeli život.
KUD Šandrovac
KUD Šandrovac
KUD "Šandrovac“ je od osnutka 1995. g. imao oko 250 nastupa diljem domovine. Društvo je prepoznatljivo po brojnosti mladih članova. Ta je činjenica važna jer uključivanjem mladih u njegovanje kulturnih vrijednosti osiguravamo budućnost. Od 2007. g. u Društvu je osnovan i folklor u kojem se djeca od 12 do 16 g. pripremaju za veliki folklor. Dobru suradnju njegujemo s mnogim društvima diljem Hrvatske. Navedimo neke: KUD "Podravka“ Starogradečki Marof, KUU "Blaž Lenger“ Podravske Sesvete, KUD "Gračanka“ Stari Gradec, HKUU "Ukrainaca“ Lipovljani, KUD "Lipovac“ Generalski Stol, KUD "Grgur Karlovčan“ Kalinovac, KUD "Češka beseda“ Virovitica, KUD "Mala Gorica“ Mala Gorica, KUD "Obreška“ Obreška, HKUD "Sv. Ivan Krstitelj“ Ružići, Bosna i Hercegovina, KUD "Otrovanec“ Otrovanec, KUD "Graničar“ Okrugljača, KUD "Potočanka“ Potok, KUD "Kaj“ Petrovsko, KUD "Zvonko Ban“ Jarmina, KUD "Sunjanka“ Sunja, KUD "Petar Preradović“ Grabrovnica, KUD "Lepoglavski pušlek“ Lepoglava… Društvo će uspostaviti suradnju i s drugim društvima.
KUD Šandrovac
Od 2006. g. KUD "Šandrovac“ posjeduje i mrežnu stranicu: www.kud-sandrovac.hr. Zanimljiv je podatak da našu stranicu dnevno posjeti 80 osoba. Elektroničkom poštom javljaju nam se razna društva diljem svijeta, a posebice Hrvati u inozemstvu, iz dalekih zanimljivih mjesta u Kanadi, Australiji, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj… ali i naravno i društva iz Hrvatske. I na taj način društva razmjenjuju informacije o kulturi i običajima svoga kraja, započinju suradnju jedni s drugima.
KUD Šandrovac
Smotra folklora u Ružićima, BiH

Primjer tome je KUD "Šandrovac“ i HKUD "Sv. Ivan Krstitelj“ iz Ružića u Bosni i Hercegovini. Ova su se dva KUD-a povezala, svoje prijateljstvo započeto prije dvije godine učvrstila, a voditeljica se našeg KUD-a ove godine vjenčala za člana KUD-a iz Ružića. Već druga Šandrovčanka je svoje prijateljstvo s Hercegovcem okrunila vjenčanim prstenom. Bez obzira na kilometarske udaljenosti dvaju KUD-ova prijateljstvo može biti jako i trajati cijeli život.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: KUD “Sloga“ Velika Pisanica >>Sljedeći članak: KUD “Trnovitica“ Velika Trnovitica
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


KUD “Graničar”, Žetveni običaji u Moslavini

Foto galerija

Bjelovarsko kazalište
Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
Amatersko kazalište Daruvar
17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015