...

...

...

Upišite se na našu e-listu
Statistika


Garešničko amatersko kazalište “Diletanti“


Kazališni amaterizam u Garešnici datira iz 1918. g. kada je osnovana Diletantska glumačka družina. Osnivači su bili mladi garešnički obrtnici, Pero Brnjas i Josip Zver. Družina postaje nositelj svih kulturnih događanja u Garešnici. Predstave igraju u gostionici i svratištu "Brajdić“, a aktivno se uključuju u osnivanje Hrvatskog sokola i gradnju Hrvatskog doma. Hrvatski sokol na čelu s odvjetnikom i kraljevskim bilježnikom Draganom Novoselom 1928. g. počinje gradnju doma, koji je i svečano otvoren 5. prosinca 1931.g., a Diletantska glumačka družina premijerno igra predstavu Stari graničari u režiji Pere Brnjasa.

Članovi glumačke družine Diletanti

Članovi glumačke družine 60-tih godina iz predstave "Prodani dedek"

Zabranom djelovanja Hrvatskog sokola sokolaši osnivaju 1930. g. Društvo Hrvatski dom u koje ulazi Diletantska glumačka družina i članovi Sokola. U vrijeme 2. svjetskog rata prestaje rad družine, a na poticaj gospodina Brnjasa 1946. g. okuplja se nekolicina starih članova i nastavljaju s radom do 1963. g. Predstoji jedno kraće vrijeme mirovanja koje traje oko dvije godine, a zatim slijedi okupljanje mlađih zaljubljenika u scenski prikaz i nastavak daljnjeg rada u kazalištu. Glumačka družina više nije samostalna udruga, postaje sekcija KUD-a "Graničar“ u Centru za kulturu, a nosi ime Garešnička radionica glumca. Pred Domovinski rat prestaje s radom da bi na poticaj Tomislava Čaise ponovo se aktivirala 1999. g. U početku kao sekcija KUD-a "Graničar“ Garešnica, a od 2001. g. kao samostalna udruga pod nazivom Garešničko amatersko kazalište "Diletanti“. Od 1999. g. kroz kazalište je prošlo dvadesetak glumaca amatera, a svake godine izvedena je jedna premijerna predstava. Redatelji predstava bili su: Zvonko Farago, Martina Havranek i Tomislav Čaisa koji je ujedno i autor pet komedija u izvedbi Garešničkog amaterskog kazališta "Diletanti“ Garešnica.
Garešničko amatersko kazalište Diletanti
Članovi kazališta s glumcima Ivicom Vidovićem
i Špirom Guberinom 2007. g. Hrvatskom domu u Garešnici

Kazalište danas radi u dvije sekcije, odrasli i djeca. Redatelj predstava za odrasle je Tomislav Čaisa, voditelj kazališta, a voditeljica dječje sekcije i redateljica je Martina Havranek. Kazalište broji 28 članova od toga šesnaest odraslih i dvanaest djece osnovnoškolskog uzrasta. Osim rada na scenskom prikazu, članovi kazališta i samo kazalište je pokretač i organizator kulturnih događanja u Garešnici. U kulturnoj razmjeni ugošćuje druga amaterska kazališta i jedno profesionalno kazalište u tijeku godine. Sudjeluje od 2003. g. na županijskim smotrama kazališnog amaterizma u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, čiji je član.
Garešničko amatersko kazalište Diletanti
Odmor članova kazališta na putovanju ( 45. hrvatski festival kazališnog amaterizma Vis)

Tijekom godine gostuju u gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije, a nerijetko možemo ih gledati i u drugim županijama. Svoje predstave igrali su u Novskoj, Orahovici, Grubišnom Polju, Jasenovcu, Buševcu, Čazmi, Bjelovaru, Hercegovcu, Omišlju i Dobrinju na otoku Krku. Sudionici su 45. Hrvatskog festivala amaterskih kazališta 2006. g. na Visu, 2. Pučkog festivala Omišalj-Čavle 2002. g., 2. Susreta pučkih kazališta kajkavskog govornog područja Buševec 2005. i 4. Susreta 2007. g. U vremenu od 2003. do 2005. izvodili su predstave na Orahovačkom proljeću u Orahovici. U suradnji s mjesnim odborima izveli su predstave na području Grada Garešnice u naseljima Garešnički Brestovac, Bršljanica i Kaniška Iva. U suradnji sa Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije bili su domaćini županijskih smotri kazališnog amaterizma.
Garešničko amatersko kazalište Diletanti
Predstava "Život je trač" 2005. g. u Orahovici na "Orahovačkom proljeću"

Predstave s repertoara Garešničkog amaterskog kazališta "Diletanti“: Punjena ptica, Dobro jutro lopovi i Slučaj Andrije Buhača autora Fadila Hadžića u režiji Zvonka Farago. Pišati uz vjetar, I mi konja za trku imamo, Život je trač, Centar za sumljivo ponašanje i monolog Marko slobodnjak autora Tomislava Čaise koji je ujedno i redatelj. Etroga i nekoliko kratkih scenskih prikaza E. Kischona izveli su od 2001. g.
Izvedene su i dvije dječje predstave: Mali princ i Zloćko će dobiti šibu u režiji Martine Havranek.
Mali diletanti
Mali diletanti – iz predstave "Zloćko će dobiti šibu" autora profesora Ante Juretića iz Kutine

Za svoj rad nagrađeni su Plaketom "Tihomir Trnski“ koju dodjeljuje Bjelovarsko-bilogorska županija za promicanje kulturnog amaterizma županije i Plaketom u povodu obilježavanja 10 godina postojanja 16. raketno-topničke brigade Bjelovar.


Kontakt adresa:
Garešničko amatersko kazalište "Diletanti"
Ul. Vladimira Nazora 21, Garešnica 43280
Tel./fax.: 043 532 805
e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Ispis stranice


<< Prethodni članak: Vatrogasna limena glazba Predavac >>Sljedeći članak: Mješoviti pjevački zbor KUD-a Čazma