INFORMACIJE

35. susret likovnih stvaralaca

sls
Najuspješniji radovi činit će izložbu Susreta prvi puta u Galeriji grada Krapine. Riječ je o amaterskim likovnim umjetnicima iz svih dijelova Hrvatske čiji radovi, nastali u raznovrsnim tehnikama, često „pariraju“ onim profesionalnima. Izložba se otvara 7. rujna 2019. u sklopu Tjedna kajkavske kulture, a svečano zatvaranje je 5. listopada, kada će biti dodijeljene i nagrade najuspješnijima.
...

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › gareshki-kulturni-centar
Gareš'ki kulturni centar

Gareš‘ki kulturni centar


Gareš'ki kulturni centar (GKC) je udruga osnovana u rujnu 2004. g. s idejom koja se zasniva na djelatnostima tipa istraživačkog rada, prezentacija te rada na očuvanju tradicijskog nasljeđa u područjima običaja, plesa i glazbe. U rad GKC-a uključena su 24 člana. U samom startu bilo je doista teško jer nas kao udrugu nisu ozbiljno shvaćali u matičnom mjestu, no ubrzo se sve promijenilo.

Glavni osnivači i nositelji rada jesu bračni par Romana i Vjekoslav Martinić te njihov sin Filip koji, iako ima 9 godina, prati u korak naš rad. Za svaku pohvalu je istaknuti niz nastupa gdje se može zaista vidjeti taj istraživački rad, a najviše u sviranju pojedinih tradicijskih glazbala te pjevanju krasnih napjeva iz ovih krajeva. Nastupa je najviše u domovini, 78 do sada, na raznim festivalima i smotrama, ali s ponosom ističemo i predstavljanje izvan domovine u europskim zemljama (Poljska, Austrija, Mađarska, Švicarska, Češka i Slovačka). Godina 2007. je uistinu bila najplodnija, posebno na predstavljanju naše županije u projektu Mare Croaticum. Bračni par Martinić se istakao i na natjecanju koreografa s koreografijom Bilogore Ajte cure u kolo igrati i osvojio treće mjesto na Festivalu foklorne koreografije u Rijeci. Posebno treba istaknuti izvrsnu suradnju sa FA "Zdenac“ koji izvodi koreografije nastale u GKC te dvogodišnju suradnju sa Društvom Mađara iz Lipika.

Predsjednik GKC je Vjekoslav Martinić, dugogodišnji predavač tradicijskih glazbala na raznim seminarima, voditelj tamburaške sekcije u FA "Zdenac“ te član Hrvatskog gajdaškog orkestra i Etno skupine "Vilingora“. Kao udruga posebno želimo istaknuti Filipa Martinića, koji izvrsno svira tradicijska glazbala Bilogore i Bijele Moslavine (samica, jedinka, dvojnice, okarina, cimbal, dude), a u FA "Zdenac“ je plesač i svirač bisernice te polaznik glazbene škole za violinu i klavir. On je jamstvo da ovaj rad ostavljamo u dobro nasljeđe, kao što je tradicijsko i sretni smo jer imamo Filipa za člana.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: Folklorni ansambl “Zdenac“ Garešnica >>Sljedeći članak: Gradska limena glazba Daruvar 1922.
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


KUD Kamen Sirač na Zagrebačkom velesajmu 12.5.2007.

Foto galerija

Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
Bjelovarsko kazalište
Amatersko kazalište Daruvar
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015