INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › folklorni-ansambl-zdenac-gareshnica
Folklorni ansambl Zdenac Garešnica

Folklorni ansambl “Zdenac“ Garešnica


Osnovan je 19. kolovoza 2001. g. kao udruga građana. Već krajem rujna osnovane su dvije dječje folklorne sekcije i prema uzrastu podijeljene na B i C grupu. U C skupinu uključena su djeca od 6-9 godina. Njihova voditeljica pet godina bila je Andreja Kovač, potom kratko vrijeme Tamara Kožuhar, a danas su to mlade snage - Anamaria Martinić i Jana Rebrović. U B skupinu uključena su djeca od 10-14 godina, voditeljica je Romana Fezi Martinić. Već krajem listopada osniva se A sekcija ili veliki folklor zajedno s tamburašima. Broj članova u FA "Zdencu“ stalno raste i danas ih je 105. Godina 2002. protječe u znaku nabavljanja opreme i prvih nastupa.

Godine 2003. učlanili smo se u Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga BBŽ-a te imali nekoliko većih nastupa. Organizirali smo i prvu smotru folklora u Garešnici pod nazivom Garešnici od srca. Otada se svake godine Smotra održavala u listopadu, a Garešnicom je proplesalo preko pedesetak KUD-ova. Nastupali smo u Republici Mađarskoj i pokrenuli kulturnu suradnju s Hrvatskim društvom "August Šenoa“ iz Pečuha.

Godine 2004. nastupili smo, prvi put, na Županijskoj smotri folklora u Velikom Trojstvu te smo proglašeni najboljim ansamblom koreografiranog folkora u županiji. Redovito od 2004. do 2007. g. zastupali smo Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Državnim smotrama folklora u Čakovcu. Sve koreografije za Folklorni ansambl priprema bračni par Martinić.

Bili smo 2005. g. domaćini 8. Županijske smotre koreografiranog folklora. Bilježimo puno nastupa po Hrvatskoj, a najviše po Slavoniji te razvijamo kulturnu suradnju, koja nam je i danas vrlo važna. Surađujemo s dvadesetak društava i udruga u Lijepoj Našoj. Najplodnija suradnja je s Gareš'kim kulturnim centrom te Društvom Mađara iz Lipika.

Dječja B sekcija osvojila je prvo mjesto na Festivalu dječjeg folkora u Kutini 2006. g. gdje je predstavljala županiju. Sljedeće godine, nastupala je kao najbolja i na Međunarodnoj smotri dječjeg folkora u Zagrebu 30. lipnja 2007. i to u KD Vatroslava Lisinskog te ponovo na Festivalu folklora u Kutini. Ovaj put naši klinci osvajaju drugo mjesto. Godina 2006. je ujedno i godina petog rođendana našeg Ansambla, kojeg smo dostojno proslavili u Garešnici, velikim koncertom, koji je trajao dva dana, a uveličali su ga članovi Hrvatskog gajdaškog orkestra.

Povodom Dana grada Garešnice 17. siječnja 2007. g. FA "Zdenac“ je dobio Povelju grada Garešnice za rad na području kulture, s naglaskom na rad s mladima.

Svake godine u prosincu Ansambl održava koncerte za građanstvo, predstavljajući sve sekcije, a 2007. g. organizirali smo božićne koncerte pod nazivom "Božić ide uz ulicu po crkvama naše i susjednih župa".

2008. godina, ponovo je u znaku nastupa. Po peti put smo predstavljali Županiju na Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu. A zadnji vikend u svibnju, kao i četiri godine ranije, organizirali smo „Marinje u Garešnici“, događanje po kojem je danas Garešnica poznata. U sklopu Marinja odvija se velika smotra folklora „Garešnici od srca“ te smotra tradicijskih glazbala i pučkih napjeva ( u suradnji s GKC-om).

I tako „Zdenac“ već devet godina ravnopravno sudjeluje u kulturnom životu grada, Županije ali i Hrvatske. Iza nas su dva snimanja emisije „Lijepom našom“, dvije emisije na NET-u, nekoliko radijskih emisija, i mnogo čega drugoga.

Predsjednik FA "Zdenac“ od osnutka do danas je Romana Fezi Martinić, koja je ujedno i voditeljica i koreografkinja. Njezina koreografija Bilogore "Aj'te cure u kolo igrati" osvojila je treće mjesto na natjecanju folklornih koreografa u Rijeci 24. veljače 2007.

Voditelj tamburaša je Vjekoslav Martinić, autor glazbenih obrada koreografija koje izvodimo, svirač na tradicijskim glazbalima po kojima je "Zdenac“ i prepoznatljiv te predavač na seminarima za tradicijska glazbala, od kojih već dvije godine na seminaru u organizaciji Zajednice KUU-a BBŽ. Zahvaljujući njemu, danas puno KUD-ova naše Županije u svojim izvedbama koristi upravo tamburu samicu te dvojnice, dude, gajde, a s kojima su se neki od njih, po prvi puta sreli upravo na tim Seminarima.

No veliko zadovoljstvo čini nam rad s djecom. Oni su sigurna garancija da „Zdenac“ neće nestati, ali ne samo „Zdenac“, nego sve te pjesme, plesovi, nošnje, glazbala. Dajemo im znanje, ljubav, radost, a oni, nesvjesno, čuvaju ono što nam je najvažnije - našu tradicijsku kulturu, našu baštinu. I hvala im na tome!

Ispis stranice


<< Prethodni članak: Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje “dr. Franjo Tuđman” >>Sljedeći članak: Gareš‘ki kulturni centar
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


FA “Zdenac”, Aj’te cure u kolo igrati

Foto galerija

Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
Amatersko kazalište Daruvar
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
Bjelovarsko kazalište