INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › folklorni-ansambl-centra-za-kulturu-i-informiranje-dr.-franjo-tuman
Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje “dr. Franjo Tuđman”


Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje "dr. Franjo Tuđman" osnovan je 1995. g. Svoju snagu i kvalitetu skriva upravo u snažnoj ljubavi prema folkloru, plesu, narodnim nošnjama i želji svakog pojedinog člana ansambla da sve to na što bolji način prikaže na pozornici.

Ansambl se sastoji od pet skupina podijeljenih po uzrastima. Tu je i tamburaška sekcija. Ukupno broji 80 članova.

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman

Smotra koreografiranog folklora Bjelovar 2006. g.

Od osnutka 1995. g. pa do 2003. g. voditeljica ansambla bila je Snježana Missoni, a od 2003. g. voditelj i koreograf ansambla je Dubravko Kovačević. Rad s tamburaškom sekcijom započeo je Mirko Novoselnik, 1999. g. tamburaše je vodio Borislav Kašić, a od 2003. Ljubomir Stamenić.

Surađivali smo s brojnim, istaknutim koreografima da bi scenska primjena folklora imala znanstvenu osnovu i imala svoje temelje na izvornom plesu, glazbi i običajima. Od brojnih suradnika potrebno je istaknuti dr. Ivana Ivančana, Ivicu Ivankovića, Branka Šegovića i Gordanu Martu Matunci. Tako uz rodnu Bilogoru izvodimo i koreografije Slavonije, bunjevačke plesove i plesove Međimurja, Pokuplja, Korčule i Splita. Ansambl izvodi i nemali broj vokalno-instrumentalnih djela u kojima obuhvaća obredne pjesme poput božićnih ili uskrsnih.

Posebnu pažnju poklanjamo izboru odgovarajuće narodne nošnje, ukrasa i oglavlja za svaku pojedinu koreografiju, u želji da budu što autentičnije, raznolikije, i ukrašene sa što više detalja (nakita, kopči, raznih ukrasa za glavu...) te na taj način „ispričaju" svoju priču o kraju iz kojeg dolaze.

Osim u domovini ansambl predstavlja hrvatske pjesme i plesove i na međunarodnim festivalima u Nizozemskoj 2000. g., Turskoj 2001., Italiji 2002., Češkoj 2003. i Slovačkoj 2006. g.

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman Od 1999. do 2007. svake smo godine organizirali dječju smotru folklora naše županije, a osobito smo ponosni i na nastupe na državnim smotrama folklora 1999. g. u Donjem Vidovcu, 2001. u Velikoj Gorici i 2002. u Koprivnici gdje smo predstavljali našu županiju. Mlađe skupine nastupale su na Malim Đakovačkim vezovima 2007. g. Godine 2000. sudjelovali smo na snimanju emisije Lijepom Našom u Bjelovaru i 2005. g. Domovnice u Daruvaru.

Tijekom trinaest godina rada i postojanja ostvarili smo mnogobrojne veze i prijateljstva s drugim KUD-ovima u zemlji i inozemstvu. Od značajnijih suradnji izdvojili bismo onu s KUD-om Flajšovan iz Oravske Lesne iz Slovačke.

Budući da nam je stalo do običaja i tradicije ovoga kraja, ususret većih blagdana organiziramo koncerte na kojima izvodimo bilogorske tradicijske blagdanske pjesme i običaje. Od 2004. g., u rujnu, povodom obilježavanja Imena Marijina, održavamo koncert duhovne glazbe Mariji u susret.

Sve ove godine naš glavni pokrovitelj je Grad Grubišno Polje čije ime ponosno predstavljamo gdje god idemo. Zahvaljujući gradu nabavljamo i većinu nošnji i potrebnih instrumenata. Tako za svaku koreografiju koju izvodimo imamo i pripadajuću nošnju.

Naša je najveća želja od početka do sada sačuvati dio prošlosti za budućnost, ostaviti trag naših djedova za našu djecu da bi i oni, kao i njihovi preci, mogli svijetom pronositi kulturu hrvatskog naroda.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: Mješoviti pjevački zbor KUD-a Čazma >>Sljedeći članak: Folklorni ansambl “Zdenac“ Garešnica
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


FA “Zdenac”, Aj’te cure u kolo igrati

Foto galerija

17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu
Bjelovarsko kazalište
Amatersko kazalište Daruvar
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo