INFORMACIJE

Seminar za zborske dirigente

Seminar će biti održan 25. studenoga 2018. Namijenjen je svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva, a mogu se prijaviti i zainteresirani pjevači! Seminar je besplatan za sve članove i članice Hrvatskog sabora kulture, stoga Vas pozivamo da svoje prijave pošaljete najkasnije do 21.11.2018.

INFORMACIJE O PROGRAMU SEMINARA U PDF FORMATU

PRIJAVNICA ZA SEMINAR
...

Natječaj za izbor glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018.

Upravni odbor Hrvatskog sabora kulture dana 3. listopada 2018. godine raspisuje javni natječaj za izbor glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018.

I.
Za glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018. može biti izabrana osoba koja je:
1. hrvatski državljanin
2. uređivala ili surađivala u uređivanju znanstveno-stručnih publikacija
3. dobar poznavatelj rada na računalu

II.
Uz prijavu na Natječaj kandidati su dužni priložiti:
1. presliku domovnice
2. izjavu o poznavanju rada na računalu
3. životopis s podacima o znanstveno-stručnom djelovanju i ispunjavanju propisanih uvjeta
4. opis radnog plana
5. prijedlog sadržaja, opsega, autora i osnovnih troškova Monografije
5. kandidati mogu priložiti i druge dokumente uz popratno obrazloženje o važnosti za Natječaj

III.
Prijave za Natječaj primaju se poštom ili dostavom najkasnije do 30. studenoga 2018. na adresu: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, s naznakom:
„Natječaj za izbor glavnog urednika Monografije Hrvatskog sabora kulture 1948.-2018.“

IV.
Rezultat Natječaja bit će objavljen tijekom prosinca 2018. godine na web stranici www.hrsk.hr i www.mreza.hr.
...

Javni pozivi i natječaji - UO za obrazovanje, kulturu, šport i nacionalne manjine

...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › folklorni-ansambl-centra-za-kulturu-i-informiranje-dr.-franjo-tuman
Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje “dr. Franjo Tuđman”


Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje "dr. Franjo Tuđman" osnovan je 1995. g. Svoju snagu i kvalitetu skriva upravo u snažnoj ljubavi prema folkloru, plesu, narodnim nošnjama i želji svakog pojedinog člana ansambla da sve to na što bolji način prikaže na pozornici.

Ansambl se sastoji od pet skupina podijeljenih po uzrastima. Tu je i tamburaška sekcija. Ukupno broji 80 članova.

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman

Smotra koreografiranog folklora Bjelovar 2006. g.

Od osnutka 1995. g. pa do 2003. g. voditeljica ansambla bila je Snježana Missoni, a od 2003. g. voditelj i koreograf ansambla je Dubravko Kovačević. Rad s tamburaškom sekcijom započeo je Mirko Novoselnik, 1999. g. tamburaše je vodio Borislav Kašić, a od 2003. Ljubomir Stamenić.

Surađivali smo s brojnim, istaknutim koreografima da bi scenska primjena folklora imala znanstvenu osnovu i imala svoje temelje na izvornom plesu, glazbi i običajima. Od brojnih suradnika potrebno je istaknuti dr. Ivana Ivančana, Ivicu Ivankovića, Branka Šegovića i Gordanu Martu Matunci. Tako uz rodnu Bilogoru izvodimo i koreografije Slavonije, bunjevačke plesove i plesove Međimurja, Pokuplja, Korčule i Splita. Ansambl izvodi i nemali broj vokalno-instrumentalnih djela u kojima obuhvaća obredne pjesme poput božićnih ili uskrsnih.

Posebnu pažnju poklanjamo izboru odgovarajuće narodne nošnje, ukrasa i oglavlja za svaku pojedinu koreografiju, u želji da budu što autentičnije, raznolikije, i ukrašene sa što više detalja (nakita, kopči, raznih ukrasa za glavu...) te na taj način „ispričaju" svoju priču o kraju iz kojeg dolaze.

Osim u domovini ansambl predstavlja hrvatske pjesme i plesove i na međunarodnim festivalima u Nizozemskoj 2000. g., Turskoj 2001., Italiji 2002., Češkoj 2003. i Slovačkoj 2006. g.

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman Od 1999. do 2007. svake smo godine organizirali dječju smotru folklora naše županije, a osobito smo ponosni i na nastupe na državnim smotrama folklora 1999. g. u Donjem Vidovcu, 2001. u Velikoj Gorici i 2002. u Koprivnici gdje smo predstavljali našu županiju. Mlađe skupine nastupale su na Malim Đakovačkim vezovima 2007. g. Godine 2000. sudjelovali smo na snimanju emisije Lijepom Našom u Bjelovaru i 2005. g. Domovnice u Daruvaru.

Tijekom trinaest godina rada i postojanja ostvarili smo mnogobrojne veze i prijateljstva s drugim KUD-ovima u zemlji i inozemstvu. Od značajnijih suradnji izdvojili bismo onu s KUD-om Flajšovan iz Oravske Lesne iz Slovačke.

Budući da nam je stalo do običaja i tradicije ovoga kraja, ususret većih blagdana organiziramo koncerte na kojima izvodimo bilogorske tradicijske blagdanske pjesme i običaje. Od 2004. g., u rujnu, povodom obilježavanja Imena Marijina, održavamo koncert duhovne glazbe Mariji u susret.

Sve ove godine naš glavni pokrovitelj je Grad Grubišno Polje čije ime ponosno predstavljamo gdje god idemo. Zahvaljujući gradu nabavljamo i većinu nošnji i potrebnih instrumenata. Tako za svaku koreografiju koju izvodimo imamo i pripadajuću nošnju.

Naša je najveća želja od početka do sada sačuvati dio prošlosti za budućnost, ostaviti trag naših djedova za našu djecu da bi i oni, kao i njihovi preci, mogli svijetom pronositi kulturu hrvatskog naroda.

Ispis stranice


<< Prethodni članak: Mješoviti pjevački zbor KUD-a Čazma >>Sljedeći članak: Folklorni ansambl “Zdenac“ Garešnica
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


Božićni koncert u Čazmi

Foto galerija

Amatersko kazalište Daruvar
Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
Bjelovarsko kazalište