INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › P15

KUD “Palična“ Severin


Severin se smjestio na južnim padinama prekrasne Bilogore. Prvotna naselja na ovom području datiraju iz neolita (6000.-2000. pr.K.) u obliku zemunica, tako Severin pripada lasinjskoj kulturi. U 3.st.pr.K. dolaze Kelti kao nosioci latenske kulrure. Oni podižu utvrde i miješaju se s ilirskim plemenima. U 12. st. nastaje župa Česmica u kojoj se prvi put spominje oveće mjesto Sveti Petar Polična-Palična. Mjesto se je prostiralo uz potok Črnac-Polična-Severinska (danas Severinčica). Pred kraj stoljeća podignuta je crkva na području današnjeg Dudnjaka. Godine 1476. Polična postaje kraljevsko dobro, a gospodar dobra zvao se "Poki od Palične“. Nešto kasnije bježeći pred Turcima dolaze "Vlasi“, a tada se i ovdašnje stanovništvo prvi put spominje kao "Severiani“. Tako nestaje staro ime Palična i pojavljuje se novo ime Severin.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Mate Lovraka“ Veliki Grđevac


Rad društva od osnutka 1977. g. do prekida rada 1991. g.

Predstavljajući Kulturno-umjetničko društvo "Mate Lovraka“ iz Velikog Grđevca moramo najprije spomenuti nekoliko podataka o našem mjestu.Veliki Grđevac smjestio se na južnim padinama naše prekrasne Bilogore. Prvi put je u povijesti zapisan 1244. g.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Kamen“ Sirač


Sirač ima dugu tradiciju kulturno-umjetničkog rada, nešto u okviru Kulturno-umjetničkog društva, a u razdobljima kada ono nije radilo, radila su druga društva i organizacije.

Prvi put je Društvo osnovano oko 1925. g. Zvalo se Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Nastupi Društva su se ponekad sastojali od cjelovečernjih igrokaza, no većinom je bilo pjevanja, malih igrokaza, recitacija. Rad Društva ugasio se pred 2. svjetski rat.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Čazma”


Davne 1925.g. u Čazmi je osnovano Pjevačko društvo Garić koje će djelovati u narednim desetljećima. Početkom šezdesetih rad je zamro, a obnovljen je 25. studenoga 1992. g. na inicijativu čazmanskog Ogranka Matice hrvatske, osobitim zalaganjem gospođe Eveline Hermanović.
11.03.2010 | opširnije

Hrvatska čitaonica Hercegovac


Hrvatska čitaonica Hercegovac osnovana je 1920. g., a 12. siječnja 1921. Sresko načelstvo u Garešnici odobrilo je njezin naziv i pod tim imenom radi sve do današnjih dana. Idejni začetnik osnivanja Hrvatske čitaonice je Vlasta Ivanuš, učiteljica u tadašnjoj pučkoj školi. Hrvatska čitaonica od sredstava prikupljenih od zabava i priredbi te prilogom mještana Hercegovca na dobivenom gradilištu od Banske uprave 26. kolovoza 1934. g. počinje s izgradnjom doma, a svečano otvorenje održano je 22. rujna 1935.g. Od osnutka Hrvatske čitaonice u njoj djeluju dramska skupina, pjevački zbor, folklorna sekcija i tamburaši.
11.03.2010 | opširnije

Gradska limena glazba Daruvar 1922.


O glazbenom životu u Daruvaru prije 1. svjetskog rata ne postoji puno zabilježenih podataka. U raznim zapisima može se pronaći spominjanje orkestra pri termalnom lječilištu u kojemu su svirali glazbenici iz šire okoline. Ne postoji nikakav pisani zapis o tome da je u gradu prije 1. svjetskog rata svirala puhačka glazba. Tada su bili u modi manji mješoviti orkestri.
11.03.2010 | opširnije

Gareš‘ki kulturni centar


Gareš'ki kulturni centar (GKC) je udruga osnovana u rujnu 2004. g. s idejom koja se zasniva na djelatnostima tipa istraživačkog rada, prezentacija te rada na očuvanju tradicijskog nasljeđa u područjima običaja, plesa i glazbe. U rad GKC-a uključena su 24 člana. U samom startu bilo je doista teško jer nas kao udrugu nisu ozbiljno shvaćali u matičnom mjestu, no ubrzo se sve promijenilo.
11.03.2010 | opširnije

Folklorni ansambl “Zdenac“ Garešnica


Osnovan je 19. kolovoza 2001. g. kao udruga građana. Već krajem rujna osnovane su dvije dječje folklorne sekcije i prema uzrastu podijeljene na B i C grupu. U C skupinu uključena su djeca od 6-9 godina. Njihova voditeljica pet godina bila je Andreja Kovač, potom kratko vrijeme Tamara Kožuhar, a danas su to mlade snage - Anamaria Martinić i Jana Rebrović. U B skupinu uključena su djeca od 10-14 godina, voditeljica je Romana Fezi Martinić. Već krajem listopada osniva se A sekcija ili veliki folklor zajedno s tamburašima. Broj članova u FA "Zdencu“ stalno raste i danas ih je 105. Godina 2002. protječe u znaku nabavljanja opreme i prvih nastupa.
11.03.2010 | opširnije

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje “dr. Franjo Tuđman”


Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje "dr. Franjo Tuđman" osnovan je 1995. g. Svoju snagu i kvalitetu skriva upravo u snažnoj ljubavi prema folkloru, plesu, narodnim nošnjama i želji svakog pojedinog člana ansambla da sve to na što bolji način prikaže na pozornici.

Ansambl se sastoji od pet skupina podijeljenih po uzrastima. Tu je i tamburaška sekcija. Ukupno broji 80 članova.
11.03.2010 | opširnije

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Čazma


Prvi neslužbeni nastup bio je u crkvi sv.Marije Magdalene u Čazmi pod vodstvom prof. Dinka Piraka 24.12.1992. godine sa božićnim pjesmama. Prvi samostalni koncert bio je također u Crkvi Sv. Marije Magdalene u Čazmi 24. prosinca 1993.g.
11.03.2010 | opširnije

Vatrogasna limena glazba Predavac


Prvobitni puhački orkestar ili dechovku osnovali su Česi, još 1884. g. doselivši se u Predavac i bližu okolicu. Ubrzo su njihovu tradiciju sviranja puhačkih instrumenata prihvatili starosjedioci pa glazba nastavlja živjeti na tadašnjim proslavama, zabavama i svatovima.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Bjelovar“ Bjelovar


Masarykova 8
43000 Bjelovar

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽKultuno-umjetničko društvo „ BJELOVAR“. KUD „BJELOVAR“ osnovano je 1994. godine te već 16 godina uspješno djeluje u našem gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na očuvanju narodnih običaja i plesova bjelovarsko-bilogorskog kraja te ostalih dijelova naše Domovine.
10.03.2010 | opširnije

KUD “Sloga“ Miklouš


KUD "Sloga“ Miklouš baštini djelovanje dvaju pjevačkih društava: "Garjevica“ i "Orač“. Nastavljajući tradiciju oživljavanja izvornih narodnih običaja, plesova i pjesama Moslavine 1974. g. osnovano je Kulturno umjetničko društvo "Sloga“ Miklouš.
10.03.2010 | opširnije

KUD “Veliko Trojstvo”


Dobra misao, dobra riječ i dobro djelo tvore jedno divno trojstvo u nastajanju, djelovanju i kretanju KUD-a "Veliko Trojstvo" od samoga početka daleke 1924. g. do danas. Vođeni idejom napretka, pravednog reda i djelovanja, širili smo i otkrivali istinu, zajedništvo i ljubav savršene dovršenosti božanskog jedinstva.
10.03.2010 | opširnije

KUD “Bilogora“ Kapela


Selo Kapela smjestilo se na sjevernim obroncima Bilogore. Kapela je od davnine bila poznata po svojim aktivnostima u svemu. Vatrogasna društva, udruga žena, nadaleko poznata kazališna skupina, a između ostalih i folklorna skupina Kapela osnovana davne 1955. g.
10.03.2010 | opširnije


Stranica: 2 od 2 |  < 1 2
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


KUD Graničar

Foto galerija

Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
Bjelovarsko kazalište
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
Amatersko kazalište Daruvar
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015