INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi › C20

folklorni ansambli


Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) “Golub” Bjelovar


Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. U studenom 2012. g. obilježilo je 125 godina svoga postojanja.
30.11.2012 | opširnije

Kulturno umjetničko društvo „GRANIČAR“ Čazma


KUD "Graničar" je osnovan početkom dvadesetih godina XX. stoljeća. U nekoliko navrata je prekidao s radom. Tako je aktvni rad društva počeo 1990.godine, da bi se zbog rasutosti članstva prekinuo 1998.godine. Društvo je ponovo počelo s radom 2008. godine angažiranjem jednog broja starih članova.
11.03.2010 | opširnije

KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača


Godine 1885. u Novoj Rači osnovana je Narodna čitaonica. Osnivači Čitaonice bili su tadašnji činovnici, obrtnici, trgovci i napredni poljoprivrednici. Tridesetih godina 20. stoljeća Čitaonica je imala oko 5000 knjiga. U to vrijeme osnovana je i tamburaška sekcija s oko 20 tamburaša i jazz sastav s 5 članova, a djelovali su pri Čitaonici.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Graničar” Garešnica


Tridesetih godina 20. st. u Garešnici djeluje mješoviti crkveni zbor pod nazivom "Sijač“. Osnivač i dugogodišnji voditelj bio je Slavko Rupert. Osnivanjem društva "Hrvatski dom“, a na poziv njegova predsjednika Dragana Novosela "Sijači“ ulaze u sastav "Hrvatskog doma“. 1932. g. "Sijači“ su sijali pjesmu na svim važnim događanjima u mjestu, na crkvenim svečanostima, a zanimljivo je spomenuti kako većinu svojih nastupa izvode u narodnoj nošnji svoga moslavačkog kraja. Ondašnja vlast u Garešnici 1952. g. gasi društvo "Hrvatski dom“ i osniva se KUD "Graničar“. Tek nekolicina pjevača iz "Sijača“ prelaze u novo osnovano Društvo, a ostatak članova prilazi iz građanstva.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Trnovitica“ Velika Trnovitica


Kulturno-umjetničko društvo "Trnovitica“ u Velikoj Trnovitici djeluje od 1960. g. te okuplja zaljubljenike i štovatelje kulturne tradicije trnovitičkog i moslavačkog kraja u dvije sekcije: Folklornoj i Tamburaškoj. Broji oko 30-40 aktivnih i desetak pomagajućih članova.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Šandrovac“ Šandrovac


Šandrovac je smješten na obroncima Bilogore. Proteže se na 62 km2 i obuhvaća područja naselja: Jasenik, Kašljavac, Lasovac, Lasovac Brdo, Pupelica, Ravneš i Šandrovac te broji 2.095 stanovnika. Na pitomim obroncima smještene su brojne vikendice i vinogradi. Životopisan okoliš pruža mogućnosti razvoja seoskog turizma, lovstva i lovnog turizma.

Naselje Šandrovac jedno je od najstarijih naselja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Već u 13. stoljeću postojao je utvrđeni grad mušinskih plemića. Današnje naselje dobilo je ime 1491. g. po plemiću Šandrorffyu.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Sloga“ Velika Pisanica


KUD "Sloga“ Velika Pisanica osnovan je 1994. g. Društvo je član Zajednice kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije od osnivanja te tako participira u kulturnom životu Županije, a u gostovanjima izvan Županije i izvan zemlje, nastoji prezentirati folklorno blago Bilogore pod motom “Neka kuca bilo bilogorsko, danas, sutra i uvijek“.

Rad Društva do danas je obilježilo mnogo sekcija da bi posljednjih godina okosnica društva bila Ženska pjevačka skupina.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Sloga-Đurđic“


Povijesni podaci o postanku župa u ovom kraju datiraju u godinama između 1334. i 1501. U tom vremenu spominje se i župa u Hejmovcu (Đurđicu).

Vremena koja su slijedila bila su turbolentna i mnogi su zapisi izgubljeni ili uništeni. Došlo je do naseljavanja i raseljavanja stanovništva pa se ponovo selo Đurđic spominje tek u 17. st. Selo je dobilo ime po Župnoj crkvi Sv. Jurja, a tijekom povijesti bilo je do temelja spaljeno i opljačkano i tek u 17. st. ponovo naseljavano doseljenicima zapadno od rijeke Česme.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Slavko Kolar“ Palešnik


U malom moslavačkom selu, rodnom mjestu književnika Slavka Kolara, djeluje Kulturno-umjetničko društvo "Slavko Kolar" Palešnik. Mjesto se nalazi u Općini Hercegovac.

Davne 1980. g. na inicijativu tadašnje predsjednice Aktiva žena Palešnik, Ankice Kenđel, osnovana je folklorna sekcija u sastavu Aktiva. Mjesni učitelj Željko Taritaš prihvatio je mjesto voditelja sekcije nakon čega su okupljeni svirci Stevo Pištolac, Stevo Počuć, Đuro Mihaljević, Mirko Dušek, Vendel Koračoni i Milan Kenđel. Od te prve postave sviraca većina je pokojna, osim Mirka Dušeka i Milana Kenđela koji je još uvijek aktivan svirač u našem društvu. Održano je nekoliko uspješnih nastupa u sastavu Aktiva žena Palešnik dok se nije pobunio svirač Počuć koji je tada izjavio da više neće svirati ako društvo bude pod ženskom kapom. Nakon toga, učitelj Željko Taritaš, predložio je da društvo nosi ime poznatog književnika Slavka Kolara što je s veseljem i prihvaćeno kao najlogičnije rješenje problema, obzirom da je spomenuti pisac rođen u Palešniku. Tako je i nastao KUD "Slavko Kolar“.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Palična“ Severin


Severin se smjestio na južnim padinama prekrasne Bilogore. Prvotna naselja na ovom području datiraju iz neolita (6000.-2000. pr.K.) u obliku zemunica, tako Severin pripada lasinjskoj kulturi. U 3.st.pr.K. dolaze Kelti kao nosioci latenske kulrure. Oni podižu utvrde i miješaju se s ilirskim plemenima. U 12. st. nastaje župa Česmica u kojoj se prvi put spominje oveće mjesto Sveti Petar Polična-Palična. Mjesto se je prostiralo uz potok Črnac-Polična-Severinska (danas Severinčica). Pred kraj stoljeća podignuta je crkva na području današnjeg Dudnjaka. Godine 1476. Polična postaje kraljevsko dobro, a gospodar dobra zvao se "Poki od Palične“. Nešto kasnije bježeći pred Turcima dolaze "Vlasi“, a tada se i ovdašnje stanovništvo prvi put spominje kao "Severiani“. Tako nestaje staro ime Palična i pojavljuje se novo ime Severin.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Mate Lovraka“ Veliki Grđevac


Rad društva od osnutka 1977. g. do prekida rada 1991. g.

Predstavljajući Kulturno-umjetničko društvo "Mate Lovraka“ iz Velikog Grđevca moramo najprije spomenuti nekoliko podataka o našem mjestu.Veliki Grđevac smjestio se na južnim padinama naše prekrasne Bilogore. Prvi put je u povijesti zapisan 1244. g.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Kamen“ Sirač


Sirač ima dugu tradiciju kulturno-umjetničkog rada, nešto u okviru Kulturno-umjetničkog društva, a u razdobljima kada ono nije radilo, radila su druga društva i organizacije.

Prvi put je Društvo osnovano oko 1925. g. Zvalo se Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Nastupi Društva su se ponekad sastojali od cjelovečernjih igrokaza, no većinom je bilo pjevanja, malih igrokaza, recitacija. Rad Društva ugasio se pred 2. svjetski rat.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Čazma”


Davne 1925.g. u Čazmi je osnovano Pjevačko društvo Garić koje će djelovati u narednim desetljećima. Početkom šezdesetih rad je zamro, a obnovljen je 25. studenoga 1992. g. na inicijativu čazmanskog Ogranka Matice hrvatske, osobitim zalaganjem gospođe Eveline Hermanović.
11.03.2010 | opširnije

Folklorni ansambl “Zdenac“ Garešnica


Osnovan je 19. kolovoza 2001. g. kao udruga građana. Već krajem rujna osnovane su dvije dječje folklorne sekcije i prema uzrastu podijeljene na B i C grupu. U C skupinu uključena su djeca od 6-9 godina. Njihova voditeljica pet godina bila je Andreja Kovač, potom kratko vrijeme Tamara Kožuhar, a danas su to mlade snage - Anamaria Martinić i Jana Rebrović. U B skupinu uključena su djeca od 10-14 godina, voditeljica je Romana Fezi Martinić. Već krajem listopada osniva se A sekcija ili veliki folklor zajedno s tamburašima. Broj članova u FA "Zdencu“ stalno raste i danas ih je 105. Godina 2002. protječe u znaku nabavljanja opreme i prvih nastupa.
11.03.2010 | opširnije

Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje “dr. Franjo Tuđman”


Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje "dr. Franjo Tuđman" osnovan je 1995. g. Svoju snagu i kvalitetu skriva upravo u snažnoj ljubavi prema folkloru, plesu, narodnim nošnjama i želji svakog pojedinog člana ansambla da sve to na što bolji način prikaže na pozornici.

Ansambl se sastoji od pet skupina podijeljenih po uzrastima. Tu je i tamburaška sekcija. Ukupno broji 80 članova.
11.03.2010 | opširnije


Stranica: 1 od 2 |  1 2 > 
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


KUD “Graničar”, Žetveni običaji u Moslavini

Foto galerija

Amatersko kazalište Daruvar
17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015
Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo