INFORMACIJE

GOLUB poziva na upis novih članova

Upis GOLUB
Prijaviti se možete ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata u prostorijma GOLUB-a.
...

CD “KUD Kamen Sirač”

KUD “Kamen Sirač” snimio svoj prvi CD sa siračkim i bilogorskim, pjesmama iz Slavonije te dvije božićne pjesme.
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ
CD “KUD Kamen Sirač” možete naručiti ovdje.
...

Naša e-lista
Statistika
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije › clanovi

Udruga Ženski pjevački zbor Vox feminae


Adresa: Ivana Zajca 19
e mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
OIB: 69271660375
18.05.2018 | opširnije

KUD ‘Prijatelji’ Berek


KUD „Prijatelji“ iz Bereka osnovan je tek pred tri godine, dakle to je veoma mlado društvo koje tek „dolazi“. Društvo je nastalo u prostoru općine Berek gdje je takav oblik društvenog djelovanja u kraćim periodima postojao još od 1926. godine.
18.05.2018 | opširnije

Klapa Stentoria


• Vrsta klape: Ženska
• Naziv klape: Stentoria
• Grad: Daruvar
• Godina osnutka: 2009.
• Kontakt email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
• Facebook: https://www.facebook.com/klapa.stentoria
11.12.2017 | opširnije

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) “Golub” Bjelovar


Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. U studenom 2012. g. obilježilo je 125 godina svoga postojanja.
30.11.2012 | opširnije

Kulturno umjetničko društvo „GRANIČAR“ Čazma


KUD "Graničar" je osnovan početkom dvadesetih godina XX. stoljeća. U nekoliko navrata je prekidao s radom. Tako je aktvni rad društva počeo 1990.godine, da bi se zbog rasutosti članstva prekinuo 1998.godine. Društvo je ponovo počelo s radom 2008. godine angažiranjem jednog broja starih članova.
11.03.2010 | opširnije

Tradicijski kulturni centar Bjelovar


Tradicijski kulturni centar u Bjelovaru osnovan je 10.7.2009. godine kao potreba za kvaltetnom udrugom koja će poticati, promicati i njegovati nacionalnu i kulturnu tradiciju hrvatskog naroda sačuvanoj u mitovima, usmenoj književnosti, običajima, nošnjama, rukotvorinama, muzici i likovnom izražaju, ponajprije bilogorskog kraja te organizirati kazališne, folklorne, plesne, glazbene, pjevačke i druge kulturne nastupe.
11.03.2010 | opširnije

Likovno udruženje Bjelovar


Prije petnaest godina grupa entuzijasta, uz podršku djelatnika Gradskog muzeja i Fonda kulture, dobrom voljom i upornošću, provodeći akciju "Kistom za slobodnu Hrvatsku" utemeljili su ovo udruženje. Osnovni motiv bio je promicanje likovne kulture, okupljanje svih onih koji žele i vole likovnu umjetnost na jedno mjesto, te predstavljanje javnosti njihovih radova. Od tada pa sve do danas redale su se skupne izložbe, humanitarne akcije, slikarska druženja, likovne stvaraonice i edukacije.
11.03.2010 | opširnije

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj


U DESET GODINA ČEŠKE UDRUGE SUDJELOVALE NA JEDANAEST DRŽAVNIH SMOTRI
Duga tradicija i bogata aktivnost donosi zavidne rezultate

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Daruvaru kao udruga koja pod svojim krovom okuplja cjelokupnu kulturno-prosvjetnu djelatnost češke manjine u Hrvatskoj, član je Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije od samog njezinog osnivanja. Razloga za to bilo je, a i danas ih ima, više od stotinu. Naime, toliko je različitih skupina od kazališnih i pjevačkih preko folklornih i puhačkih do likovnih, koje aktivno djeluju pri češkim besedama, osnovnim udrugama češke manjine u Hrvatskoj.
11.03.2010 | opširnije

KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača


Godine 1885. u Novoj Rači osnovana je Narodna čitaonica. Osnivači Čitaonice bili su tadašnji činovnici, obrtnici, trgovci i napredni poljoprivrednici. Tridesetih godina 20. stoljeća Čitaonica je imala oko 5000 knjiga. U to vrijeme osnovana je i tamburaška sekcija s oko 20 tamburaša i jazz sastav s 5 članova, a djelovali su pri Čitaonici.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Graničar” Garešnica


Tridesetih godina 20. st. u Garešnici djeluje mješoviti crkveni zbor pod nazivom "Sijač“. Osnivač i dugogodišnji voditelj bio je Slavko Rupert. Osnivanjem društva "Hrvatski dom“, a na poziv njegova predsjednika Dragana Novosela "Sijači“ ulaze u sastav "Hrvatskog doma“. 1932. g. "Sijači“ su sijali pjesmu na svim važnim događanjima u mjestu, na crkvenim svečanostima, a zanimljivo je spomenuti kako većinu svojih nastupa izvode u narodnoj nošnji svoga moslavačkog kraja. Ondašnja vlast u Garešnici 1952. g. gasi društvo "Hrvatski dom“ i osniva se KUD "Graničar“. Tek nekolicina pjevača iz "Sijača“ prelaze u novo osnovano Društvo, a ostatak članova prilazi iz građanstva.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Trnovitica“ Velika Trnovitica


Kulturno-umjetničko društvo "Trnovitica“ u Velikoj Trnovitici djeluje od 1960. g. te okuplja zaljubljenike i štovatelje kulturne tradicije trnovitičkog i moslavačkog kraja u dvije sekcije: Folklornoj i Tamburaškoj. Broji oko 30-40 aktivnih i desetak pomagajućih članova.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Šandrovac“ Šandrovac


Šandrovac je smješten na obroncima Bilogore. Proteže se na 62 km2 i obuhvaća područja naselja: Jasenik, Kašljavac, Lasovac, Lasovac Brdo, Pupelica, Ravneš i Šandrovac te broji 2.095 stanovnika. Na pitomim obroncima smještene su brojne vikendice i vinogradi. Životopisan okoliš pruža mogućnosti razvoja seoskog turizma, lovstva i lovnog turizma.

Naselje Šandrovac jedno je od najstarijih naselja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Već u 13. stoljeću postojao je utvrđeni grad mušinskih plemića. Današnje naselje dobilo je ime 1491. g. po plemiću Šandrorffyu.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Sloga“ Velika Pisanica


KUD "Sloga“ Velika Pisanica osnovan je 1994. g. Društvo je član Zajednice kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije od osnivanja te tako participira u kulturnom životu Županije, a u gostovanjima izvan Županije i izvan zemlje, nastoji prezentirati folklorno blago Bilogore pod motom “Neka kuca bilo bilogorsko, danas, sutra i uvijek“.

Rad Društva do danas je obilježilo mnogo sekcija da bi posljednjih godina okosnica društva bila Ženska pjevačka skupina.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Sloga-Đurđic“


Povijesni podaci o postanku župa u ovom kraju datiraju u godinama između 1334. i 1501. U tom vremenu spominje se i župa u Hejmovcu (Đurđicu).

Vremena koja su slijedila bila su turbolentna i mnogi su zapisi izgubljeni ili uništeni. Došlo je do naseljavanja i raseljavanja stanovništva pa se ponovo selo Đurđic spominje tek u 17. st. Selo je dobilo ime po Župnoj crkvi Sv. Jurja, a tijekom povijesti bilo je do temelja spaljeno i opljačkano i tek u 17. st. ponovo naseljavano doseljenicima zapadno od rijeke Česme.
11.03.2010 | opširnije

KUD “Slavko Kolar“ Palešnik


U malom moslavačkom selu, rodnom mjestu književnika Slavka Kolara, djeluje Kulturno-umjetničko društvo "Slavko Kolar" Palešnik. Mjesto se nalazi u Općini Hercegovac.

Davne 1980. g. na inicijativu tadašnje predsjednice Aktiva žena Palešnik, Ankice Kenđel, osnovana je folklorna sekcija u sastavu Aktiva. Mjesni učitelj Željko Taritaš prihvatio je mjesto voditelja sekcije nakon čega su okupljeni svirci Stevo Pištolac, Stevo Počuć, Đuro Mihaljević, Mirko Dušek, Vendel Koračoni i Milan Kenđel. Od te prve postave sviraca većina je pokojna, osim Mirka Dušeka i Milana Kenđela koji je još uvijek aktivan svirač u našem društvu. Održano je nekoliko uspješnih nastupa u sastavu Aktiva žena Palešnik dok se nije pobunio svirač Počuć koji je tada izjavio da više neće svirati ako društvo bude pod ženskom kapom. Nakon toga, učitelj Željko Taritaš, predložio je da društvo nosi ime poznatog književnika Slavka Kolara što je s veseljem i prihvaćeno kao najlogičnije rješenje problema, obzirom da je spomenuti pisac rođen u Palešniku. Tako je i nastao KUD "Slavko Kolar“.
11.03.2010 | opširnije


Stranica: 1 od 2 |  1 2 > 
Sekcije


Sadržaj rubrike

Video


KUD Kamen Sirač na Zagrebačkom velesajmu 12.5.2007.

Foto galerija

Galerija fotografija Zajednice KUU BBŽ
Limena glazba Predavac KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača KUD Graničar Garešnica KUD Veliko Trojstvo
20. Smotra folklora BBŽ - Nova Rača
18. Smotra koreografiranog folklora BBŽ - 2015
Bjelovarsko kazalište
17. Smotra dječjeg folklora u Hrecegovcu